latinica  ћирилица
02/12/2019 |  08:59 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон ратификовао протокол о ступању Сјеверне Македоније у НАТО

Сједињене Америчке Државе (САД) завршиле су процедуру ратификације протокола за Сјеверноатлантски споразум у вези са ступањем Сјеверне Македоније у НАТО, саопштио је амерички државни секретар Мајк Помпео на свом налогу на Твитеру.
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Задовољство ми је да објавим да су Сједињене Америчке Државе ратификовале протокол ступања Сјеверне Македоније у НАТО. То је један корак ближе да поздравимо Сјеверну Македонију као 30. чланицу Алијансе - написао је Помпео.

У јуну 2018. министри спољних послова Македоније и Грчке су на обали Преспанског језера, дуж којег пролази граница двију земаља, потписали споразум о новом званичном имену Бивше Југословенске Републике Македоније. Преспанским споразумом предвиђена је употреба назива Република Сјеверна Македонија. Овај споразум требало је не само да ријеши дугогодишњи спор са Атином око имена ове балканске земље, који се поклапа са именом сјеверне грчке регије, већ и да отвори за Скопље пут у НАТО и Европску унију. Средином фебруара ове године Преспански споразум је ступио на снагу.

Већина земаља Алијансе већ је ратификовало протокол о пријему Сјеверне Македоније у НАТО.