latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска комисија установила да је чешки премијер у сукобу интереса?

Европске комисија установила је да је чешки премијер Андреј Бабиш у сукобу интереса због свог бившег пословног царства које је оставио у надлежности повјереничких фондова, пише чешки недјељник Респект, позивајући се на неименоване изворе.
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

Европска комисија је саопштила да је резултате истраге доставила чешким властима, преноси Ројтерс, који наводи да за сада није могао да потврди аутентичност документа.

Чешки лист каже да информације о документу потичу из два извор упозната са његовом садржином, преноси даље британска агенција.

Ројтерс додаје да информације о документу нема ни портпарол Агроферт групе, у којој се налази највећи дио Бабишових средстава, чију је вриједност магазин Форбс процијенио на око 3,5 милијарди америчких долара.

Компаније у склопу Агроферт групе су биле примаоци највећих субвенција ЕУ за спровођење пољопривредних и инвестиционих фондова у Чешкој, јавља Ројтерс.

Те компаније од 2017 воде повјеренички фондови у склопу договора који је Бабиш постигао са чешким властима како би пословање било у складу са чешким законом о сукобу интереса.

У прелиминарној истрази, чији су дијелови, како наводи Ројтерс, испливали у јуну ове године, наведено је да постоји могућност да се од Чешке затражи да ЕУ врати милионе евра које је Унија у склопу помоћи уплатила на рачуне компанија Агроферт групе.