latinica  ћирилица
02/12/2019 |  11:59 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Добој: Млади умјетник на симпатичан начин исправља граматичке грешке

У Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју, до 10. децембра отворена је изложба карикатура вјероучитеља и илустратора Бојана Јокановића. Овај млади умјетник, карикатуром, уз помоћ цртаног јунака Сизифа, на симпатичан начин исправља граматичке грешке.

Никад довољно знања о правопису, а да је то тако потврђују бројне правописне грешке које свакодневно сусрећемо. Бојан Јокановић управо у томе налази инспирацију и на шаљив начин учи правилном писању.

- Најстрашније ми је рјечица "не". То је увијек највећа бољка. Разумијем да је можда некоме тешко да каже да ли је "надаље" или "на даље", али да неко не разумије да се рјечица "не" пише одвојено од глагола, то стварно не могу да схватим - наводи Јокановић.

Промовисана је и књига "100 Сизифових правописних правила", сликовница за дјецу, која је била најтраженија на Сајму књига у Београду.

- Важно је да сачувамо наш језик, културу и традицију и да се наша дјеца од малих ногу уче писмености - каже Славица Гостимировић, професорка српског језика.

Јокановић већ припрема нову књигу, а радиће је на исти начин, кроз карикатуру и уз помоћ цртаног лика Сизифа. Планира да уради и бонтон, а ускоро ће промовисати молитвеник за најмлађе.