latinica  ћирилица
02/12/2019 |  13:55 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Шпирић: Запошљавање у техничком мандату доказ да се не жели нова власт

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је мало искрених и озбиљних у намјери да формирају нову извршну власт што потврђује и расписивање конкурса за запошљавање најмање 100 људи у затвору у Војковићима.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

- Сага о затвору у Војковићима траје годинама и Савјет министара у техничком мандату прво именује вршиоца дужности управника и одмах усвоји Правилник о систематизацији радних мјеста па онда Министарство правде хитно прионе на запошљавања у тој установи прије него се заврши технички мандат - нагласио је Шпирић.

Он је изјавио Срни да се конкурси отварају на 15 дана и хитно ће се окончавати процедура избора чиме потврђују да је велика журба да новог предсједавјућег Савјета министара Зорана Теглтију дочека празна љуштура јер није ни изводљиво да он и министри буду именовани и потврђени у тако кратком року.

- Ако се ради са искреним партнерима који истрајавају на договору Предсједништва БиХ онда ће се зауставити сва именовања која су у надлежности Савјета министара - истакао је Шпирић који тврди да је све ово "намиривање заосталих рачуна политичких партнера на растанку".

Он је додао да је један од доказ да искрености мањка у цијелом процесу формирања власти и заказивање сутрашње сједнице Савјета министара у техничком мандату на којој су, између осталог, планирана именовања директора Агенције за истраге и заштиту БиХ и усвајање мјера у вези с мигрантском кризом.

- Чак и ако буде одржана телефонска сједница то је већ озбиљно кршење законских и пословничких процедура јер овај одлазећи сазив Савјета министара само још веже телефонска жица и СМС поруке - рекао је Шпирић.

Он је поново позвао политичке актере да подрже договор и компромис постигнут у Предсједништву БиХ те да окончају процес именовања предсједавјућег и новог сазива Савјета министара јер је то једини пут ка реформама и економском напретку.