latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:23 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Шеранић: Циљ - подржати лица са инвалидитетом у остваривању права

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је циљ ресорног министарства да унаприједи квалитет живота лица са инвалидитетом, те пружи подршку у остваривању њихових права.
Ален Шеранић са представницима удружења и организација лица са инвалидитетом Српске - Фото: СРНА
Ален Шеранић са представницима удружења и организација лица са инвалидитетом СрпскеФото: СРНА

Шеранић је поводом обиљежавања 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом, данас у Бањалуци разговарао са представницима удружења и организација лица са инвалидитетом у Републици Српској о актуелним темама које се тичу унапређења њиховог положаја.

- План нам је да у наредном периоду ојачамо удружења особа са инвалидитетом на локалном нивоу, те да организујемо догађаје чији ће фокус бити израда локалних акционих планова за унапређење положаја ових лица - рекао је Шеранић Срни.

Он је навео да је циљ ових активности да се омогући реализација одређених пројеката у овој области, у складу са другим пројектима локалне заједнице.

- Уколико се реализује пројекат унапређења и санације локалних саобраћајница, ту постоји и основа да се уведу звучни сигнали на семафорима, као и неке друге олакшице које особама са инвалидитетом омогућавају квалитетнији живот - рекао је Шеранић.

Он је додао да је на састанку било ријечи и о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити и измјенама Закона о дјечијој заштити, које ће ступити на снагу наредне године.

Шеранић је навео да је измјенама и допунама Закона о социјалњ заштити предвиђа веће личне инвалиднине од девет до 15 одсто просјечне плате након опорезивања остварене у Републици Српској у претходној години, а зависиће од утврђене висине физичког оштећења.

- Право на личну инвалиднину тренутно остварују 4.802 корисника у Српској, а на додатак за помоћ и његу другог лица 31.692 корисника - рекао је Шеранић.

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузиће изразио је очекивање да ће се измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, кроз увођење права на личну инвалиднину, дјелимично побољшати положај и чланова овог савеза.

- Једна група наших чланова остала је без овог права, те ћемо се залагати да се пронађе рјешење и за те људе, како они не би били дискримисани - рекао је Сузић.

Он је изразио задовољство што се све више подиже свијест друштва и појединаца о проблемима ових лица, додајући да дугогодишњи захтјеви лица са инвалидитетом проналазе своје мјесто и у законодавству.

Генерална скупштина УН је у октобру 1992. године усвојила резолуцију којом се 3. децембар проглашава Међународним даном лица са инвалидитетом.

Основни циљ обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом је побољшање квалитета живота ових особа подстицањем међусобне сарадње и стварањем партнерства међу удружењима особа са инвалидитетом, те на тај начин ублажавање посљедица социјалне искључености