latinica  ћирилица
02/12/2019 |  15:47 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Изградња новог водовода у дужини од 50 километара (ФОТО)

У Бањалуци је представљен пројекат "Вода 2", вриједан 12 милиона марака. Овим пројектом планирана је изградња водоводне и канализационе мреже у дужини од око 50 километара, а обухватаће 1.625 домаћинстава.

Тренутно се изводе радови на пројекту "Вода 1", који је вриједан осам милиона марака с намјером да у идућој години буде изграђено 56 километара нове водоводне мреже. Завршетком овог пројекта, вода ће доћи до 2.450 домаћинстава.

- Фаза "Воде 1" је у реализацији. Изабран је извођач, средства су обезбјеђена. Реализација овог пројекта започела је јесенас, до 2021. године треба да се изгради укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника - истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Идуће године се очекује и почетак радова на систему "Вода 2", вриједном 12 милиона марака. Одлука о издвајању средстава, наћи ће се на сједници Скупштине града, а средства ће бити обезбијеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. Најављује се и реализација пројекта "Вода 3", који ће се градити након прве двије фазе.

- Све кад саберемо, преко 40.000 домаћинстава би требало да добије стабилно снабдјевање водом у оквиру највећег пројекта водоснадбијевања у новијој историји Бањалуке - додао је Радојичић.

Упоредо са ова два пројекта, градска администрација и "Водовод" утврђују приоритете за пројекат "Вода 3", који ће бити финансиран донацијом Европске уније у износу од осам милиона марака. Са изградњом ове три водоводне и канализационе мреже, 95 одсто грађана са ширег подручја требало би да буду у систему градског водовода.