latinica  ћирилица
02/12/2019 |  16:28 | Аутор: СРНА

Ђурић: Монтиране оптужнице Приштине - хајка на Србе

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да подизање монтираних приштинских оптужница против групе људи, наводно одговорних за убиство предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, представља наставак организоване хајке на Србе на Космету и званични Београд.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је оцијенио да је циљ организоване хајке да за тај злочин буду окривљени српски народ на Косову и Метохији и Србија, што би за крајњи циљ требало да има слабљење позиција Срба у покрајни и делегитимизацију српских представника које албански сепаратисти и њихови спонзори нису могли да побједе на прошлим изборима.

- Приштина је до сада упорно одбијала да сарађује са нашим правосудним органима у истрази убиства Ивановића и није жељела да одговара на упите наших државних органа, понашајући се све вријеме као да нешто крије - навео је Ђурић.

Он је изразио увјерење да ће се брзо показати да је ријеч о политички режираном потезу Приштине, саопштено је из Канцеларије.

- Увјерен сам, не само да ће се веома брзо показати да је овде реч о политички режираном процесу са опасним и мрачним циљевима, већ да ће и на видело испливати ко су прави кривци, односно наручиоци и извршиоци злочина који је погодио читав наш народ - рекао је Ђурић.

Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова саопштило је раније да је расписало међународну потјерницу за Звонком Веселиновићем из Косовске Митровице под сумњом да је формирао групу организованог криминала и да је починио више кривичних дјела, укључујући и умијешаност у убиство Ивановића.

Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова је Основном суду у Приштини, у оквиру случаја убиства Оливера Ивановића, поднијело оптужницу против Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Силване Арсовић, Рада Басаре и Жарка Јовановића.

Оливер Ивановић убијен је испред сједишта Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" у сјеверном дијелу Косовске Митровице 16. јануара прошле године, са шест хитаца испаљених из, како се сумња, возила у покрету.