latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:35 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Радмановић: Програм реформи уопштен, не прејудицира чланство у НАТО

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је Програм реформи БиХ не прејудицира чланство у НАТО и да ће о томе одлучивати они који су позвани по Уставу, Предсједништво и парламент БиХ.

- То је довољно да се каже да смо се вратили уназад - додао је Радмановић и поновио да није имао увид у документ Програм реформи БиХ, али да га је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик детаљно упознао о садржају, те о томе на које дијелове се односе поправке.

Радмановић је за телевизију "Н1" рекао да су АНП и Програм реформи БиХ различити и по обиму, да је нови документ осам пута мањи, те да показује да има кључних разлика.

 - Суштина је у неспомињању Акционог плана за чланство у новом документу, а у оном се говорило о МАП-у као приоритетном задатку. У новом документу нема реформе полиције. Реформски програм је уопштен, програм који говори о реформама у унутрашњости и спољне политике, безбједности, али не детаљише се као у АНП-у -  појаснио је Радмановић.

На констатацију новинара да Радмановићеви политички противници у Српској кажу да је једини Србин који је за НАТО, он је истакао да није за НАТО, као што није ни 85 одсто грађана Републике Српске.

- Они који то тврде покушавају да сакрију своју жељу да се то проведе у НАТО-у, то су показали на разним мјестима, усвајајући стратегије, а један се похвалио да је он важна карика у реформи одбране, а не странци и то покушавају да сакрију. Говорим о бившем предсједнику ПДП-а, који воли да прича на разне начине. Из тих кругова долази та прича - истиче Радмановић.

Радмановић је рекао да је одлука Предсједништва да се Програм реформи БиХ не објављује док се не формира нови сазив Савјета министара.

- Сам документ нема ништа посебно због чега не би требало упознати народне посланике. Одлука Предсједништва је важећа и зато га нема на Народној скупштини Републике Српске - напоменуо је Радмановић.