latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:45 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Лукашенко у Србији - слиједе билатерални споразуми (ФОТО)

Предсједник Бјелорусије, Александар Лукашенко, почео је дводневну посјету Србији, полагањем вијенаца на споменике ослободиоцима Београда и црвено-армејцу. Сутра би требало да буду потписани билатерални споразуми. То је омогућено Споразумом о трговини, који је Србија недавно потписала са Евро-азијском унијом.

Једином лидеру, који је Србију посјетио током НАТО бомбардовања, то никада није заборављено. Предсједник Србије дочекао га је ријечима: добро дошао, велики и искрени пријатељу Србије.

Вучић, који се састао и са делегацијом Европског паралмента, рекао је да се неће извињавати због добрих односа са Истоком.

      View this post on Instagram

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije!" - predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Republici Srbiji.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 6:41am PST

- Важно је да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размјену у висини од 67 одсто. Имао сам са саговорницима добре разговоре о важним темама, од Косова и Метохије до економске ситуације у земљи - навео је Вучић.

Свечани дочек за Лукашенка почиње сутра у 10 часова, након чега ће услиједити потписивање билатералних споразума.

Лукашенко ће, претпоставља се и званично потврдити донацију од четири "Мига 29" Србији. Креће се и у реализацију Споразума о трговини са Евроазијском унијиом, што ће робну размјену са Бјелорусијом од 20 милиона увећати два до три пута.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 2, 2019 at 7:49am PST

- Размјена робе и раст размјене робе је нешто што је најважније. То што се производи у рс са задовољством ћемо куповати И такође И правити испоруке из бјелорусије у Србију - истакао је Анатолиј Хотко, министар пољопривреде Бјелорусије.

Бјелорусима је потребно српско воће, а Србији маслац, односно производи за кондиторску индустрију, каже министар пољопривреде.

-  Нема трговине ако две стране нису задовољне - јасну поруку послао Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

Шеф дипломатије Бјелорусије, који се састао са српским колегом Ивицом Дачићем, навео је да Србија и убудуће може да рачуна на подршку у очувању суверенитета и територијалоног интегритета.