latinica  ћирилица
02/12/2019 |  20:17 | Аутор: СРНА

Путин потписао Закон о страним агентима

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је закон који ће омогућити руској Влади да блогере, новинаре и кориснике друштвених медија означи као стране агенте.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Михаил Климентьев) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Михаил Климентьев)

Новим законом проширује се већ постојећи закон о медијима који се финансирају новцем из иностранства. Тај закон усвојен је 2017. године, као одговор на одлуку Министарства правде САД да руску телевизију "Раша тудеј" означи као страног агента, подсјетио је АП.

Према новом закону, постојећи закон о страним агентима односиће се и на појединце, као и на правна лица која се потенцијално могу сматрати страним агентима.

Појединци могу бити обиљежени као страни агенти уколико информације преносе неограниченом броју људи, прије свега путем интернета и ако их финансира неко из иностранства.

Финансирање подразумијева новац или имовину добијену од других земаља, владиних тијела других држава, међународних и страних организација, страних држављана или руских правних лица која се финансирају из тих извора.

Савјет Руске Федерације усвојио је приједлог овог закона у понедјељак, 25. новембра, након што су његово усвајање подржали посланици Државне думе четири дана раније, 21. новембра.