latinica  ћирилица
02/12/2019 |  21:22 ⇒ 03/12/2019 | 08:41 | Аутор: СРНА

Невесињу 10.000 евра за санирање посљедица земљотреса

Општина Будва издвојиће по 10.000 евра за помоћ општини Невесиње у Републици Српској и Албанији за санирање посљедица од недавних разорних земљотреса.
Невесиње након потреса (фото:Radio Nevesinje / RAS Srbija) -
Невесиње након потреса (фото:Radio Nevesinje / RAS Srbija)

- Дубоко потресени због ових трагичних догађаја, разумијевањем и подршком Будва и у овим тешким тренуцима стоји на располагању општинама погођеним овим тешким непогодама - саопштено је из општине Будва.

Припадници Службе заштите и спашавања општине Будва придружили су се Националном тиму за евакуацију повријеђених, претрагу и спашавање из рушевина који је отпутовао за Албанију, гдје ће заједно са колегама из земаља Европе помоћи у санирању посљедица разорних земљотреса.

На подручју Невесиња 26. новембра регистрован је земљотрес јачине 5,5 степени по Рихтеровој скали, који се осјетио у свим општинама на подручју источне Херцеговине. Након овог, забиљежено је још неколико потреса, а посљедњи јутрос био је јачине 3,8 степени Рихтерове скале.

Земљотрес снаге 6,4 степена Рихтерове скале у којем је погинула 51 особа, а више од 3.000 људи повријеђено, погодио је Албанију 26. новембра. Од тада је забиљежено неколико стотина потреса усљед смиривања тла, а посљедњи јачине 4,3 степена регистрован је данас.