latinica  ћирилица
02/12/2019 |  22:42 ⇒ 03/12/2019 | 00:43 | Аутор: СРНА

Једино Српска одржива у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да у БиХ може да буде одржива једино Република Српска и да никада неће постојати "република БиХ".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Додик је истакао да БиХ остаје проблем, да ту нема помирења, као и да муслимани желе цијелу земљу за себе, те да се покушава наметнути да су Срби криви за све.

- Зато је БиХ никаква земља, ми се од ње на неки начин одричемо у неком смислу, њу својатају муслимани. Муслимани ефективно контролишу 25 одсто територије и то могу да кажу да је њихово - рекао је Додик за ТВ Хепи.

Додик је додао да они неће одустати од тог својатања, али је напоменуо да знатан дио Федерације БиХ припада Србима.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је Република Српска одмах након избора прошле године формирала власт, за разлику од Федерације БиХ и нивоа БиХ.

Додик је нагласио да су Срби склони да буду историјски наивни и да праве историјске грешке и да донесу одлуке које их касније коштају много.

- Оно што је најгоре у БиХ, јесте покушај да се зауставе процеси, да се људима намеће мишљење, да им се забрањује да мисле. Република Српска није формирана да би била у БиХ, она је формирана да буде независна држава - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је Српска своју независност бранила у току рата и кроз Дејтонски споразум, имајући у виду да су 1992. године велике силе, као што је Америка, признале Републику Српску.

- Ми смо научили да без државе нема слободе - истакао је Додик.

Он је додао да Србија и Српска заједнички обиљежавају неке историјске датуме, као што је страдање у Јасеновцу.

Додик је навео да је матрица из иностранства је да су Срби криви за све, да покушавају да се сатанизују Срби, те подсјетио да је бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун натјерао власти Српске да верификују извјештај о Сребреници, који је био једини доказ кривице која се наметала Србима.

Он је додао да Хашки трибунал, који је пресудио Србима шест доживотних робија и око 760 година затвора, није само изрицао пресуде, него и писао историју, те додао да је извјештај о Сребреници намјештен да се направи било какав основ за пресуду Србима.

- Ми смо у Народној скупштини Републике Српске поништили тај извјештај и рекли да желимо да буде написана стварна истина - нагласио је Додик.

Говорећи о Србији, Додик је истакао да је то најмоћнија земља западног Балкана, али да се то увијек покушавало спречавати, те нагласио да садашње власти у Србији и Српској потпуно аутономно рехабилитују српску националну и државну позицију на овим просторима.

Додик је поручио да Срби не смију да забораве своју историју и да увијек треба да обиљежавају датуме тешких страдања.

Он је поручио да је план српског народа за овај вијек план националне интеграције.

Повезане вијести:

Додик: СДС и ПДП нису довољно бранили уставне надлежности Српске

Српска против чланства у НАТО

 

Додик: Значајна помоћ Србије Српској и Србима у ФБиХ