latinica  ћирилица
03/12/2019 |  18:55 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Макрон оптужио Турску: Они раде са сарадницима "Исламске државе"

Предсједник Француске Емануел Макрон оптужио је Турску да ради са сарадницима "Исламске државе", рекавши да двосмисленост Анкаре према тој групи штети савезницима из НАТО-а који се боре против џихадиста у Сирији и Ираку.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником САД Доналдом Трампом у Лондону директно повезао Турску са борцима "Исламске државе".

Макрон је одбацио забринутост америчког предсједника који тврди да Париз не доводи у Француску довољно француских бораца "Исламске државе" који се налазе у затворима у Сирији које обезбјеђују Курди.

- Терористичке групе су данас заједнички непријатељ. Жао ми је што то кажем, али немамо исту дефиницију тероризма. Када погледам Турску, они се боре против оних који су се са нама раме уз раме борили против "Исламске државе", а понекад ради и са сарадницима те групе - нагласио је Макрон.

У сјеверној Сирији затворено је око 400 Француза, од тога 60 милитаната. Француска је одбила да прихвати одрасле затворенике из Сирије, тврдећи да им се треба судити у земљи у којој су починили злочине.

Трамп је ведрим тоном рекао да Француска, уколико жели да преузме само "фине џихадисте", може да их узме колико год жели из затвора које контролишу Курди, те упитао Макрона да ли би Париз требало да учини више када је ријеч о овом питању.

Видно изнервиран, Макрон је рекао да "треба бити озбиљан" и нагласио да је број бораца "Исламске државе" који долазе из Европе мали, те да не помаже усредсређивање на њих умјесто на шири проблем.

Он је на Трампово питање одговорио да би се требало усредсредити на најважнији циљ који још није испуњен, а то је уништавање "Исламске државе" и других терористичких група.

Трамп је примијетио да Макрон није одговорио на питање, рекавши да је то један од најбољих уопштених одговора.

- Зато је он сјајан политичар. Ово је био један на најбољих уопштених одговора које сам икада чуо и то је у реду - каже Трамп.