latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:47 ⇒ 21:50 | Аутор: РТС

Обавјештајни комитет: Убједљиви докази Трампове злоупотребе овлашћења

Амерички предсједник Доналд Трамп злоупотријебио је своја овлашћења због личне користи, блокирајући исплату војне помоћи Украјини коју је претходно одобрио Конгрес, наводи се у изводу извјештаја о опозиву председника САД Обавјештајног комитета америчког Конгреса.

Обавјештајни комитет напомиње да се Трамп, блокирајући помоћ Украјини, надао да ће предсједник те земље Володимир Зеленски објавити покретање истраге против сина његoвог политичког ривала Џоа Бајдена, преноси Идепендент.

Извјештај који формално пребацује даљу надлежност за истрагу Комитету за правосуђе такође оптужује Бијелу кућу за подривање процеса Трамповог опозива што је, како се напомиње, осујећено прошлог мјесеца послије свједочења више истакнутих америчких дипломата и страних званичника.

- Упркос изричитим и без преседана наредбама предсједника Трампа, Представнички дом Конгреса САД сакупио је убједљиве доказе његовог недоличног понашања уз помоћ храбрих појединаца који су били вољни да поштују закон, јаве се на позив за свједочење и кажу истину - истиче се у извјештају Обавјештајног комитета.

У извјештају се додаје да је као одговор на то, "предсједник САД спровео бесрамну кампању у којој је јавно нападао и застрашивао свједоке".

У документу од око 300 страна, указује се да је кључна карика у покретању опозива Доналда Трампа, који је мимо уобичајених дипломатских канала Стејт департмента контактирао Зеленског, био извјештај узбуњивача о телефонском разговору двојице предсједника од 25. јула.