latinica  ћирилица
03/12/2019 |  22:35 ⇒ 04/12/2019 | 08:40 | Аутор: СРНА

Почео 24. Међународни фестивал малих сцена и монодраме

У Источном Сарајеву вечерас је почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме, а публику очекује богат и такмичарски и пратећи програм.
Међународни фестивал малих сцена и монодраме, Источно Сарајево - Фото: СРНА
Међународни фестивал малих сцена и монодраме, Источно СарајевоФото: СРНА

Публици се на отварању Фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево представило Народно позориште Републике Српске представом "Усамљени Запад".

Млада глумачка екипа Златан Видовић, Бојан Колопић, Данило Керкез и Наташа Перић подсјетили су на отуђеност која често влада и међу најближим члановима породице, и на снагу опроштаја и послије најгорих ствари које их задесе.

Директор Фестивала Младен Јанковић најавио је богат такмичарски и пратећи програм, наглашавајући да ће стручни жири, у саставу предсједник - театролог и позоришни критичар из Њемачке Нина Мазур, те чланови режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић додијелити четири награде - за најбољу представу, најбољу монодраму, те најбољег глумца, односно глумицу.

- И ове године уврстили смо позоришта и глумце из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ, изврсна је селекција, а у званичном такмичарском програму фестивала је пет камерних представа и четири монодраме - истакао је Јанковић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић навео је да су од пет представа три комедије, што је била и жеља публике.

- Из године у годину све је теже одржати Фестивал на нивоу, буџет је исти, а представе су скупље. Надам се да ће се и буџет повећати и да ћу имати сљедеће године и лакши посао - додао је Божовић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да је Међународни фестивал малих сцена и монодраме најзначајнија манифестација културе за овај град, али и регију, с обзиром на дугу традицију постојања, велику посјећеност, али и квалитетан програм.

- Ово је догађај и републичког карактера. Дужан сам да честитам свима који су у претходне 24 године учествовали у стварању овог бренда, у првом реду Љуби Божовићу, идејном творцу овог великог пројекта - изјавио је Вуковић новинарима у Источном Сарајеву.

Вуковић, који је и предсједник Организационог одбора Фестивала, изразио је задовољство што се у континуитету држи ниво овог догађаја, захваливши свима који помажу организацију, у првом реду општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, али и другим спонзорима који препознају значај културе за овај град.

- Град не чини само инфраструктура коју смо веома успјешно урадили у претходних 25 година, стварајући Источно Сарајево са нуле. Важно нам је да обратимо пажњу на културу и у наредном периоду, а ово је један од догађаја који нам је битан у том погледу - истакао је Вуковић.

Начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа Љубиша Ћосић и Маринко Божовић оцијенили су да је ова манифестација веома значајна за локалне заједнице, као и да ће у наредним годинама, изградњом позоришта, услови бити бољи, а културни живот подигнут на већи ниво.

Ћосић је истакао да фестивал увијек окупља реномирану публику, људе који вјерују у позоришну дјелатност и културу.

- Фестивал ће трајати онолико дуго колико људи вјерују у њега, колико публика долази на представе, али то зависи и од организатора који се труде да програмски садржај буде квалитетан и да нуди увијек више и боље - истакао је Ћосић.

Божовић очекује да ће и сљедећи, 25. Фестивал бити добро организован и запажен у цијелој Републици Српској.

У холу Културног центра отворена је продајна изложба слика које су настале на Ликовној колонији "Бијели вук 2019" на Тврдимићима.

Један од 20 учесника ове колоније, академски сликар Милош Поповић, истакао је да су аутори оставили значајан опус радова који су изложени, а средства остварена продајом тих остварења, на иницијативу умјетника, биће усмјерена у наставак изградње Умјетничке галерије у Источном Новом Сарајеву.

У наредним данима, у пратећем програму фестивала, који траје до суботе, 7. децембра, од 17.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће организоване промоције књига, монодраме су на програму од 18.30 часова, а у 20.30 часова представе.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација "Јахорина" града Источно Сарајево.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности "Срна фест". Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.