latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње званична процедура Трамповог опозива

У Конгресу САД данас почиње кључна фаза покретања процедуре за опозив америчког предсједника Доналда Трампа због наводног покушаја укључивања Украјине и изборни процес.

Пред Одбором за правосуђе Представничког дома, који предводе демократе, почињу прва саслушања у вези са оптужбама против републиканског предсједника. Одбор је задужен да одлучи да ли ће доњем дому Конгреса предложити опозив предсједника Трампа.

Како преноси Ројтерс, чланови Одбора, на чијем је челу демократа Џеролд Надлер, саслушаће свједочења четворо еминентних професора права о прекршајима који би могли да доведу до опозива предсједника (импичмента).

Према Уставу САД, поступци који би могли да доведу до опозива јесу "велики злочини и прекршаји" које су починили предсједник и други владини званичници.

Очекује се да Одбор одржи више сједница, као и да испита налазе истражитеља Одбора за обевјаштајне послове у вези са опозивом.

Налази Одбора биће упућени на гласање Представничком дому у пуном сазиву, у коме већину имају демократе, што би могло да се деси до краја године.

Потом слиједи разматрање у горњем дому, Сенату, у коме већину имају Трампови републиканци.