latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:07 ⇒ 15:11 | Аутор: Независне

Интегрални информациони систем за бољу контролу и заштиту шума

Спречавање бесправне сјече шумских добара, бројне уштеде те јединствена, заштићена и брза база података су предности које ће Шумама Републике Српске донијети нови интегрални информациони систем, који би у наредним годинама требало да буде имплементиран у овом јавном предузећу.
дрва - Фото: РТРС
дрваФото: РТРС

Процјене су да овакав систем, након комплетне реализације пројекта, која је планирана у року од три године, може да уштеди око 10 одсто средстава од укупног годишњег прихода предузећа, а то у случају јавног предузећа значи да би се интегрисањем савременог система направиле милионске уштеде. На тај начин би се новац уложен у комплексни информациони систем вратио у веома кратком периоду.

- Имајући у виду услове пословања, едукацију кадра и ставке које се не могу предвидјети пројектним приједлогом, предвиђен је рок од три године, колико је потребно за комплетну реализацију пројекта да би се видјели јасни ефекти система - истичу у Шумама Републике Српске.

Очекује се да би у Шумама Српске коначну одлуку о прихватљивости понуде групе понуђача, коју предводи компанија Проинтер ИТСС, за израду информационог система требало да донесу у наредних неколико дана.

За информациони систем Шума Републике Српске осигурано је око 17 милиона КМ, и то 5,5 милиона из Партнер фонда и 12 милиона одлуком Владе Републике Српске из средстава посебних намјена за шуме.


Да је потребно направити озбиљне резове потврђују и званични подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Према процјенама, из шума широм Српске годишње се у просјеку бесправно посјече од 15.000 до 20.000 кубних метара шумских дрвних сортимената. Рачуница Министарства каже да шумокрадице направе штету од три милиона марака годишње, што је проблем и за много веће земље од Републике Српске.

Драган Салић из Асоцијације за развој и економику природних ресурса наводи да комплексни интегрални информациони систем има модуле који ово појаву могу зауставити или свести на минимум.

- Да упростимо, након интегрисања и пуштања система свако евидентирано стабло у Српској имаће свој бар-код, те ће након сјече било који овлаштени службеник, који посједује ручни терминал, моћи да провјери све податке о њему. То значи да ће из праксе бити избачена сва папирологија, а тиме ће бити у великој мјери смањена могућност грешака и злоупотребе - објашњава Драган Салић.

Све информације конкретно ће осигурати да се зна и у централи предузећа и на таблетима шумара када је сваки шумски дрвни сортимент планиран за сјечу и ко га је планирао посјећи, ко је и када посјекао стабло, у којој категорији, кад и како је превезен до стоваришта, ко и када га је запримио и када је рађена инвентура стоваришта, те када и ко је одвезао и на ком возилу. У Шумама Републике Српске су свјесни да постојећи, технолошки превазиђен систем након 20 година што прије морају да замијене системом који ће функционисати по стандардима који важе у развијеним земљама.

- Спречавање бесправне сјече само је дио онога што би требало да побољша рад и резултате у Шумама Републике Српске, а ставке на које ће систем моћи да утиче свакако су планирање, база података, ресурси и бројне уштеде у пословању", саопштавају из Шума Републике Српске.

Стручњаци наводе да је ово комплексно рјешење које захтијева велика финансијска средства за реализацију, због огромног броја сегмената, односно модула, које је потребно увезати у јединствени систем. Стриктном реализацијом пројекат се врло брзо може исплатити јер систем прави уштеде гдје год су оне могуће.

- Сваки од модула је јако комплексан и захтјеван, првенствено платформа за функционисање, а не треба заборавити ни стручњаке које треба ангажовати на припреми, изради и имплементацији пројекта. Када се овоме додају цијене лиценцираних система за обезбјеђење, инсталација опреме, одржавање, едукација кадра, те цијена услуге миграције података и њиховог интегрисања у информациони систем, јасно је да се ради о комплексном пројекту, који је могуће извести само уз одговарајуће гаранције - објашњавају стручњаци који се баве развојем оваквих информационих система.

Из Удружења економиста Републике Српске СWОТ истичу да ће привредна друштва попут Шума Српске сигурно имати користи од информатизације пословања с обзиром на то да се ради о компанији која има велику територијалну, функционалну и организациону разуђеност.

- Наравно, да би се стварно капитализовале предности увођења информационог система, мора се водити рачуна о кадровским капацитетима. Посебно је важно да менаџмент има знања и да инсистира на досљедној примјени новог система, али и да његово увођење прати запошљавање ИТ стручњака - рекао је извршни директор Удружења економиста СWОТ Саша Грабовац.

Такође, предвиђено је да нови интегрални информациони систем на мобилној апликацији омогући евиденцију активности на заштити и чувању шума, како од њене девастације тако и од инсеката, биљних болести, пожара па све до заштите дивљачи и ловних објеката.