latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:22 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

На сајму запошљавања у Добоју понуђено 150 радних мјеста

На Трећем сајму образовања одраслих и запошљавања у Добоју, 18 привредника понудило је 150 радних мјеста. Највише понуда је из области текстилне, грађевинске и металске индустрије, трговине и занатских дјелатности.

Најтраженији су шивачи у текстилној и обућарској индустрији, а потом зидари и тесари у грађевинској индустрији. Александра Петровић у текстилном погону запошљава 40 радника.

- Тражимо најмање четири шивача. То може бити и неко креативан за неки други посао, а да није шивач, да има вољу и жељу ,а ми ћемо га научити ако треба - изјавила је Петровићева.

Весна Ђурић је трговац, али је до сада радила многе послове. И даље не бира.

- Па, видјела сам да траже шивача. Ја немам искуство као шивач, али ако бих имала неку адекватну обуку, покушала бих то - рекла је Ђурићева.

Међу 4.050 незапослених у Добоју нема шивача. Недостаје још неких занимања, а која послодавци највише траже.
 
- Тражена су занимања вариоци, тесари, зидари, молери и професори њемачког језика - нагласила је руководилац Филијале Завода за запошљавање у Добоју Сандра Татић.

Своју улогу у запошљавању има и локална агенција за развој малих и средњих предузећа.

- Нама свакодневно долазе младе особе како бисмо им помогли, претежно око израде бизнис планова, али траже и бесповратна средства преко стартапова које дају Влада Републике Српске и разни међународни донатори - изјавио је вршилац дужности директора Агенције за развој малих и средњих предузећа у Добоју Александар Гогановић.

- Ове године сви који желе да се преквалификују и доквалификују имаће прилику да на штандовима образовних установа добију информацију о могућностима таквих преквалификација и доквалификација - поручио је замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић.

Осим привредника, на сајму се појавило и шест школа страних језика и установа које се баве образовањем старијих лица.