latinica  ћирилица
05/12/2019 |  08:17 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Идуће године три милиона КМ инвестиција у Сребреницу

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић најавио је да ће у идућој години у овој локалној заједници бити инвестирано више од три милиона КМ у реализацију разних пројеката.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Грујичић је појаснио да је ријеч о кредитним, али и средствима неколико донатора која су извјесна, а дио средстава биће издвојен и из општинског буџета.

Највећа ставка од 800.000 КМ предвиђена је за покретање рада бањског љечилишта које би укључило кориштење познате сребреничке бање љековите воде "Губер".

Дио средстава биће искориштен за изградњу и асфалтирање локалних путева, а дио за подршку привредном развоју и отварању производних капацитета и нових радних мјеста, као и за пројекте у пољопривреди.

Грујичић је за наредну годину најавио отварање неколико мањих производних погона.

Захваљујући помоћи Србије од милион евра општина је прије двије године купила празне девастиране хале бившег транспортног предузећа у Поточарима и дјелимично их санирала ради покретања производње намјештаја до чега није дошло, јер је послодавац из Србије тражио нереално високу накнаду, односно подстицаје за отварање радних мјеста, а најављивано је запошљавање више стотина радника у тој производњи.

Умјесто тога, према тврдњи Грујичића, у тим халама биће смјештена четири привредна субјекта, од којих је један већ почео да ради на преради и испоруци дрвета за огрев и запослио пет људи.

- Још је регистрована грађевинска фирма, затим треба да почну са радом погони за производњу кутија за вино који ће запошљавати жене и за производњу алуминијумске столарије. Ријеч је о малим фирмама које имају обезбијеђену упосленост и тржиште за своје производе - рекао је Грујичић новинарима.

Он је нагласио да је раскинут уговор са Мирољубом Аврамовићем из Ивањице који, упркос вишеструкој помоћи и подстицајима, није успио организовати текстилну производњу у објекту некадашње сребреничке везионице.

Тај погон је свечано отворен за Дан општине 11. марта, али је након неколико мјесеци престао са радом.

Грујичић каже да је са инвеститором из Зворника, који има своју конфекцијску фирму, постигнут договор да преузме објекат и опрему, те да покрене текстилну производњу и запосли 30 радница у почетку.

- Циљ нам је да у нашој општини производњу покрену инвеститори у дјелатностима која обезбјеђују боље зараде запосленима да би се зауставило одсељавање становништва са подручја ове општине које је веома изражено - навео је Грујичић.

Он каже да у посљедње три године до покретања рада више најављиваних производних погона у Сребреници није дошло због неискрености инвеститора, који очекују да дођу до подстицаја, а потом напусте ово мјесто, што су многи раније учинили.