latinica  ћирилица
05/12/2019 |  11:59 ⇒ 12:06 | Аутор: Вечерње новости

Београд: Изложба радова из колекције Петровић

У Галерији ‘73 београдска публика од данас може да погледа радове колекције Петровић.

Пред љубитељима умјетности налазе се експонати музејске вриједности, који су иначе у посједу приватних колекција. 

На изложби је представљен избор радова 23 умјетника: Милана Блануше, Божидара Дамјановског, Владимира Дуњића, Боре Иљовског, Љубодрага Јанковића Јалета, Ратка Лалића, Александра Луковића Лукијана , Марине Накиђеновић. Милије Нешића, Предрага – Пеђе Нешковића, Душана Оташевића, Љубе Поповића, Јована Ракиџића, Кемала Рамујкића, Миодрага - Драгана Рогића, Раде Селаковић, Јована Сивачког, Младена Србиновића, Воја Станића, Милана Сташевића, Теодора Стевановића, Радосава Тркуље и Александра Цветковића.

- Колекција Петровић обухвата дјела у распону од 1976. до 2008. године. Њен почетак означава слика Кемала Рамујкића "Пред капијом", која је подстакла љубитеље да набаве више дјела истог аутора, упоредо и од многих других. Неколицина умјетника заступљена је радовима који упућују у њихове узлете и стваралачка раздобља. Бројнији су они чија настојања и домете сублимише по једно врло добро изабрано дјело. Циљ Олге и Душана Петровића није да, по музеолошком принципу, окупе све што је траг о правцима, покретима и трендовима у Србији. Њихова збирка обилује врхунским остварењима из различитих стваралачких периода њима омиљених умјетника - каже историчарка умјетности Љубица Миљковић.

На изложбама овог типа, колекционари доприносе томе да култура буде доступна свима и да сви умјетнички простори могу да подрже вриједна умјетничка дјела.

Начини формирања приватних збирки зависе од укуса и сензибилитета оних који су их установили, али свакако свједоче о томе да су колекционари познаваоци умјетности и врло често пријатељи умјетника чија остварења цијене и бирају за своју збирку. Такав је случај и са колекцијом Петровић и њеним власницима, породицом Петровић.

Изложба ће бити отворена до 17. децембра.