latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:19 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

ТЕ Угљевик: Пуштено у пробни рад постројење за одсумпоравање

Постројење за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани Угљевик пуштено је у пробни рад. Изградњом овог постројења вриједног 80 милиона евра, ова термоелектрана, кад је у питању заштита животне средине, постаје најчистија у региону. Истовремено, РиТЕ Угљевик данас је домаћин међунардног научног скупа о значају и перспективама угља у условима економске транзиције.

Пројектни менаџер за изградњу система одсумпоравања Златко Маловић рекао је да је то круна напора које су у овај важан пројекат уложили предузеће и "Електропривреда Републике Српске", уз врло повољан кредит Владе Јапана и са јапанским конзорцијумом "Мицубиши Хитачи пауер систем" као извођачем.

- Завршетком овог пројекта отклоњене су све потенцијалне опасности које су расле са заоштравањем легислативе по питању екологије, у односу на уговорне обавезе према Европској енергетској заједници и домаћој легислативи - истакао је Маловић.

Он је навео да ће емисија штетних загађујућих материја у РиТЕ "Угљевик" бити смањена за минимално 80 пута и задовољити најстроже европске директиве у овој области.