latinica  ћирилица
05/12/2019 |  22:26 | Аутор: СРНА

Туск: Брегзит - једна од највећих грешака

Брегзит је једна од највећих грешака у историји Европске уније, изјавио је бивши предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Он је, у првом интервјуу након истека мандата на функцији предсједника Европског савјета за "Гардијан", рекао да је Брегзит најболније и најтужније искуство током пет година које је провео на челу тог тијела ЕУ.

Туск је истакао да би било боље да се Брегзит није догодио, пренио је британски лист "Експрес".

Бивши предсједник Европског савјета бранио је идеју одржавања другог референдума о Брегзиту у Великој Британији, одбацујући тврдње појединих лидера ЕУ да би у случају да Британци одбаце излазак из Уније дошло до још већих подјела у земљи и да би такав исход блокирао могућност блока да доноси одлуке.

- Једина разлика би била та што би они и даље били овдје. Ионако ће бити подијељени 50 према 50. Чиста је илузија мислити да је лакше изградити добре односе са Великом Британијом када не буду у ЕУ - нагласио је Туск.

Туск је окривио бившег премијера Велике Британије Дејвида Камерона због "грешке" коју је направио организујући одржавање референдума на којем "није имао шансе да побиједи".