latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:38 ⇒ 08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Плакати нису провокација

У оквиру треће, завршне фазе кампање Српског народног вијећа (СНВ) "Да се боље разумијемо", направљени су плакати са изборним слоганима троје предсједничких кандидата Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкоре на ћирилици. Предсједник Савјета СНВ Милорад Пуповац оцијенио је да они нису провокација.
Милорад Пуповац - Фото: РТС
Милорад ПуповацФото: РТС

- Није провокација ако се борите, ако инсистирате и дјелујете тако да се сваки човјек у земљи осјећа грађанином и да се разлике поштују - изјавио је Пуповац за загребачки Јутарњи лист. Додао је да је циљ кампање развој толеранције и осјећаја поштовања разлика и престанак идентификације ћирилице "са оним што није".

Пуповац је објаснио да су поруке предсједничких кандидата искоришћене да се покаже да оне значе исто на оба писма, независно од тога како се пишу, као и да се охрабре сви људи српске националности да учествују на тим изборима.

Према његовим ријечима, какве год биле реакције, оне ће бити показатељ зрелости хрватског друштва на признавање разлика, посебно на признавање писма које је историјско писмо и хрватског народа.

Како каже, какве год биле реакције, оне ће бити корисне.

- Буде ли више позитивних или неутралних, то ће бити знак да ћирилица и грађани који је користе или се идентификују са ћирилицом, стичу све више права грађанства. Ако буде више негативних, или довољан број, показаће се да је потребно да сви радимо на томе да тога нема, а посебно кључне институције државе као што су предсједник или предсједница државе - нагласио је Пуповац.

Плакати са слоганима "Колинда Грабар-Китаровић – Предсједница. Јер Хрватска зна", "Зоран Милановић – Нормално, предсједник с карактером", "Мирослав Шкоро – Сад ил' никада!" могу се видјети на билбордима написани на ћирилици на којима у доњем десном углу стоји слоган СНВ "Да се боље разумијемо", биће постављени у Загребу, Сплиту и Ријеци.

У изборном штабу Грабар Китаровићеве рекли су о билбордима да свако има право да пише и говори шта жели, али да за то мора да има одговорност. У штабу Зорана Милановића казали да су чули за плакате, али да их нису видјели и да им је то нормално, без обзира на којем писму су написани.

Мирослав Шкоро на свом Фејсбуку поручио је да то Пуповац наводно ради у склопу кампање, али да би се Хрвати и Срби пуно боље разумјели да Пуповац "од свега не прави етнобизнис".

Повезане вијести:

Шкори засметао плакат на ћирилици, па напао Пуповца

СНВ поставља плакате Шкоре, Колинде и Милановића на ћирилици