latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:20 ⇒ 09:22 | Аутор: Index.hr

Руски град преплављен гладним поларним медвједима

Град на далеком сјевероистоку Русије протеклих је дана преплављен гладним поларним медвједима због неуобичајено топлог времена, објавио је World Wildlife Fund.
Поларни медвједи (фото:  © Lev Fedoseev/TASS) -
Поларни медвједи (фото: © Lev Fedoseev/TASS)

Пребројано је више од 50 поларних медвједа у близини Риркаипија јер на морским подручјима на којима ти грабежљивци уобичајено лове нема довољно леденог покривача.

- Готово сви медвједи су мршави - каже Татјана Миненко која води удружење које настоји да спријечи сусрете медвједа и људи, наводи се у саопштењу које је објавио руски огранак WWF-а.

Иако су поларни медвједи чести у том подручју, посебно је ријетко за тако велики број да се до насељених подручја спусти истодовремено, наводи организација.

Неуобичајена топлина

То је подручје суочено с неуобичајено топлим временом од почетка децембра, наводи организација.

Иако се лед уз обалу појавио, није довољно дебео да издржи тежину медвједа.

Прије неколико мјесеци изгладњела женка поларног медвједа уочена је стотине километара јужно од природног станишта у руском граду Норилску због смањивања ледених пространстава на сјеверу.

Мршава женка под стресом, с блатним шапама, трагала је тада за храном у сјеверном сибирском граду. Медвједица је касније спасена и одведена у зоолошки врт у Краснојарск.