latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:22 ⇒ 09:33 | Аутор: sputniknews.com

Код Бора открили благо вриједно 720 милиона долара

Након пет година истраживања, борски Институт за рударство и металургију (ИРМ) и јапански Универзитет Акита дошли су до фантастичних података.
Рудик Бор (Фото: Љубиша Алексић/РТБ Бор) -
Рудик Бор (Фото: Љубиша Алексић/РТБ Бор)

Наиме, испитивањима површине од 10.000 квадратних километара установљено ја да на потезу између Бора, Мајданпека, Дунава и Тимока има толико рударског отпада из којег би се, уз примјену најповољније технологије, могло „извући“ око 90.000 тона бакра и близу четири тоне злата, чија је вриједност већа од 720 милиона долара.

То је за Новости потврдио директор ИРМ др Миле Бугарин.

- Прије пет година, на основу споразума између влада Србије и Јапана, ИРМ и Универзитет Акита започели су пројекат, вриједан пет милиона долара, чији је циљ било истраживање простора који је био под непосредним утицајем рударске производње - објашњава др Бугарин.

- На основу тих истраживања, за шта су наши партнери из Јапана користили и два сателита, дошло се до података да је у рударском отпаду, по садашњим цијенама метала, "заробљено" више од 720 милиона долара - каже Бугарин.

Он истиче да би сљедећа фаза пројекта требало да буде избор најбоље технологије, која би, уз рекултивацију земљишта, допринијела и вађењу бакра, злата и извјесне количине сребра из рударског отпада са тог подручја.

- Поред тога, наши стручњаци су били на стручној пракси у Јапану у трајању од двије недјеље до три мјесеца, како би се обучили за рад са најсавременијим технологијама - додаје савјетник директора ИРМ Боривоје Стојадиновић.

- Уз то, ИРМ је за учешће у овом пројекту добио најсавременију опрему вриједну 1,5 милиона долара. Водећа институција са српске стране био је ИРМ, а наши партнери су Технички факултет у Бору, који послује у саставу Универзитета у Београду, и министарства рударства и енергетике, пољопривреде и заштите животне средине - каже он.

Уговор је реализован посредством Агенције за међународну сарадњу из Јапана, у сарадњи са Универзитетом Акита, Јапанском свемирском агенцијом, која је у те сврхе користила два сателита, и компанијом Миндеко, једном од највећих рударских корпорација на свијету.