latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:46 | Аутор: СРНА

Направљени искораци у промоцији Српске у Аустрији

Представништво Републике Српске у Аустрији и у наредној години наставиће са промоцијом културних, економских и привредних потенцијала Српске, са циљем додатног унапређења Српске и Аустрије, рекао је Срни шеф овог представништва Младен Филиповић.
Младен Филиповић - Фото: РТРС
Младен ФилиповићФото: РТРС

Филиповић вјерује да ће и наредне године бити настављена добра сарадња са Универзитетским клиничким центром Републике Српске на реализацији пројекта размјене искустава и преноса знања са болницама из Беча.

Истакавши значај да се институцијама, организацијама и компанијама из Српске омогући што боље представљање у Аустрији, Филиповић је рекао да ће бити настављена подршка њиховом учешћу на бројним привредним и другим манифестацијама широм Аустрије.

- У области просвјете и културе, настојаћемо да једнако успјешно, као и до сада организујемо Дане Србије и Српске, те да окупимо што већи број наших врсних умјетника и културних радника - рекао је Филиповић.

Он је рекао да ће са циљем очувања српског језика, традиције и културе бити настављена реализација пројекта "Његујмо српски језик", у сарадњи са институцијама Српске.

Филиповић је најавио да ће Представништво и наредне године учествовати у организацији Форума дијаспоре који се одржава у Бањалуци под покровитељством предсједника Републике, те да очекује учешће великог броја представника дијаспоре из Аустрије, као и угледних привредника и представника институција.

Говорећи о активностима Представништва у овој години, Филиповић је навео да су оне, као и претходних година, биле усмјерене на унапређење институционалне и привредне сарадње Српске и Аустрије.

- Континуирано радимо и на промоцији Српске и њених потенцијала, у циљу привлачења већег броја инвеститора у Српску и пласмана производа на тржиште Аустрије и ЕУ, те смо у тој области направили додатни искорак отварањем сајамско-изложбеног простора за наше привреднике у Линцу у мају - рекао је Филиповић.

Према информацијама са терена, навео је он, аустријски партнери и привредници показали су интересовање за овакав вид представљања и промоције.

- Активно радимо и на промоцији туристичких потенцијала, те захваљујући доброј сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске сваке године организујемо представљање Републике Српске на сајму туризма у Бечу, а нарочито би истакли сарадњу са Олимпијским центром `Јахорина` са којима континуирано радимо на представљању капацитета и знаменитости Јахорине јавности широм Аустрије - рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да се потенцијали Републике Српске континуирано промовишу као туристичке дестинације и путем портала "Одмор у Српској" на њемачком језику.

Филиповић је изразио задвољство врло успјешно организованом манифестацијом "Дани Српске и Србије" у Аустрији, која се одржавала током октобра у Бечу и привукла бројне госте и посјетиоце.

Он је навео да су први пут манифестацију овог типа организовали заједно Амбасада Србије у Аустрији, Представништво Републике Српске у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу, а одржана је под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Србије.

- У оквиру манифестације публици у Бечу су, на различитим локацијама и кроз различите програме, представљени умјетници и културне институције из Србије и Српске, као и привредни и туристички потенцијали ове двије земље - рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да је манифестација имала и хуманитарни карактер, јер су се током трајања програма прикупљала средства за подршку акцији "Деца су наша будућност" за Гимназију Свети Сава у Осојану на Косову и Метохији.