latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:46 | Аутор: СРНА

Ујић: Издвојено двадесетак лица која су представљала пријетњу за БиХ

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић изјавио је да је ова служба за двије године издвојила двадесетак лица која су представљала пријетњу за БиХ по разним основама.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- У размјени оперативних података са безбједносним агенцијама у БиХ и партнерским организацијама, успјешно смо та лица идентификовали, ставили под контролу и вратили у земље из којих долазе, а за неке су покренути и поступци - рекао је Ујић за данашње сарајевско Ослобођење.

Према његовим ријечима, Служба за послове са странцима једина у региону узима биометријске податке од свих илегалних миграната и покушава утврдити њихов идентитет како би их у поступку реадмисије вратила у земље поријекла. 

- У 2018. години утврдили смо идентитет више од 750 лица и вратили их у земље њиховог поријекла - навео је Ујић.

Он је указао на проблем да се поједини мигранти који су предати земљама у окружењу из којих су ушли у БиХ, по три, четири пута враћају. 

- Земље из окружења немају механизам да та лица врате у земље из којих су дошли, на примјер из Пакистана, Авганистана... Не могу их вратити и они се након 10 дана врате у БиХ - објаснио је Ујић.

Он је истакао да међу лицима која илегално бораве у БиХ има и повратника у вршењу кривичних дјела, што треба да буде питање за Тужилаштво. 

- Не може неко да направи два кривична дјела, а да га не процесуира Тужилаштво. Дакле, тужилаштво се мора у потпуности укључити у процесе у вези са повећаним приливом илегалних миграната у БиХ - закључио је Ујић.