latinica  ћирилица
06/12/2019 |  11:19 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Мост Братољуб коначно долази на ред

Формирање Савјета министара и деблокада рада Парламентарне скупштине БиХ одблокираће многе пројекте, прије свега инфраструктурне, који су били на чекању због нефункционисања институција на бх. нивоу. Један од пројеката који чека завршетак јесте и мост и царински терминали код Братунца.

Мост Братољуб између Српске и Србије, Љубовије и Братунца, изграђен је прије три године. Међутим, због нефункционисања заједничких институција и даље није у употреби. Наговјештај да би, формирањем новог Савјета министара ствари кренуле са мртве тачке, донио би велико олакшање.

Отварање граница у овом дјелу Подринја омогућиће повећање робне размјене. То очекују и у братуначком расаднику малина.

- Извоз ће нам бити једноставнији и лакши, наши купци су искључиво из Србије  - истиче Марина Јовановић, директорка расадника "Малина -Братунац".

Начелник општине Братунац очекује да ће формирањем Савјета министара и усвајањем буџета за 2020. године коначно бити обезбијеђено потребних три милиона марака.

- Ми смо већ припремили документацију за изградњу индустријске зоне, а у сарадњи са "Путевима Српске" радићемо заобилазницу - нагласио је Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.  

Истовремено, отварањем овог моста радиће се заобилазница око Братунца и још неколико капиталних пројеката.

- Поред заобилазнице радићемо и индустријску зону - додао је Млађеновић.

Једина два моста у Средњем Подрињу изгубили су 2010. године статус царинског прелаза за робе и услуге. Најближи гранични прелаз је Каракај код Зворника.