latinica  ћирилица
06/12/2019 |  11:20 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Приједор: Ученичка изложба "Креативна ћирилица"

У приједорској Народној библиотеци "Ћирило и Методије" отворена је изложба "Креативна ћирилица". Ријеч је о изложби радова ученика основних школа о теми ћириличног писма.

Изложба "Креативна ћирилица" дио је пројекта "Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа", које спроводи Удружење "Марко Поло" из Бањалуке. Покровитељ пројекта је Министраство просвјете и културе Српске.

- Наша замисао је била да кренемо од најмлађих, односно од ученика средњих и основних школа, који су кроз своје креативне радове представили најљепше неке народне умотворине и уз красопис на ћирилици оно што за њих значи ћирилица - рекла је Александра Жутић, предсједница Удружења "Марко Поло" Бањалука.

У Удружењу кажу да су радови за изложбу "Креативна ћирилица" пристигли из Приједора, Бањалуке, Србије, Хрватске и Швајцарске. Истичу да је веома важно да су учествовале и школе из дијаспоре.

- Већ смо изложили у Бањалуци дио радова, затим имамо изложбу у Приједору и поред тога радови су такође изложени у просторијама Удружења "Марко Поло" у Бањалуци - додала је Жутићева.

Покровитељ изложбе у приједорској Народној библиотеци "Ћирило и Методије" је град Приједор.

- Сретни смо због тога што смо данас домаћини Удружењу "Марко Поло", које је и носилац овог пројекта. Овдје су креације наших младих ученика с подручја Приједора, Бањалуке из Србије. Надам се да ће и посјетиоци уживати - рекао је Александар Миљуш, замјеник градоначелника Приједора.

Изложба "Креативна ћирилица" у Приједору биће отворена до петка, 6. децембра.