latinica  ћирилица
06/12/2019 |  13:17 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Посјета еминентних руских хирурга УКЦ-у наставак успјешне сарадње

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је радна посјета еминентних руских хирурга Малхаза Цикоридзе и Александра Семјенова из Санкт Петербурга УКЦ-у наставак сарадње са љекарима из тог града коју је покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Бањалука - Ђајић - Цикоридзе - Семјенов - Фото: СРНА
Бањалука - Ђајић - Цикоридзе - СемјеновФото: СРНА

Ђајић је истакао да ће љекари из УКЦ-а узвратити посјету већ послије јануарских празника. 

- То је двосмјерна улица, наши љекари често су у Санкт Петербургу на едукацијама, а руски овдје код нас. Планирамо да проширимо и унаприједимо сарадњу и то је доказ да смо окренути на све стране свијета и да су наши љекари у разним свјетским здравственим центрима - рекао је Ђајић.

Он је подсјетио да су прве операције у новим операционим салама УКЦ-а обавили руски хирурзи и најавио проширење сарадње већ након јануарских празника.

Ђајић је новинарима рекао да је ријеч о врхунским хирурзима који се ријетко могу срести у највећим свјетским здравственим центрима. 

- Хирурзи су цијелу ову седмицу радили заједно са нашим љекарима. Наши љекари су учили од хирурга свјетскога гласа и одушевљени су њиховим техникама и приступима пацијентима - рекао је Ђајић.

Он је дадао да УКЦ Српске има једне од најбољих услова у свијету за рад у погледу опреме, али и кадра.

Онколог и абдоминални хирург, начелник Абдоминалне хирургије Онкоцентра из Санкт Петербурга Малхаз Цикоридзе рекао је да су утисци најбољи, те да је УКЦ Републике Српске одлично опремљен савремени медицински центар.

Цикоридзе је рекао да је колектив УКЦ-а одличан и да су људи веома професионални, те да овај клинички центар има одличне људске ресурсе. 

- Овај центар има најбољу перспективу и у овој фази врше се различити хируршки захвати на савременом и високом нивоу -  рекао је Цикоридзе.

Он је додао да сарадња са УКЦ-ом траје више од годину дана и да љекари из Бањалуке долазе у Санкт Петербург, као и обрнуто, те да се размјењују искуства. 

- Спремни смо да и даље сарађујемо и да се дружимо са вама. Заиста велико хвала свима - рекао је Цикоридзе.

Начелник Неурохирургије Онкоцентра из Санкт Петербурга, неурохирург Александар Семјенов рекао је да је као руководилац неурохирушке службе у једном од највећих онколошких центара у Санкт Петербургу и Русији учествовао у девет неурохируршких интервенција, истичући да је врло задовољан и да су операције извршене на високом нивоу, као и да су љекари УКЦ-а професионалци. 

- Оно што је врло важно за неурохирургију јесте да не може без високе технологије и високопрецизних микроскопа, што овдје и постоји - каже Семјенов.

Он је захвалио УКЦ-у за позив, истичући да се очекује узвратна посјета домаћих неурохирурга Онкоцентру у Санкт Петербургу.

Цикоридзе и Семјенов бораве од 2. децембра у УКЦ-у, гдје су заједно са домаћим хирурзима извели низ абдоминалних и неурохируршких операција.

Радна посјета врхунских руских хирурга реализована је у оквиру сарадње са Онкоцентром из Санкт Петербурга која непрекидно траје од септембра прошле године.

Из УКЦ-а наводе да су неколико операција заједнички извели неурохирурзи из чак три земље - Србије /доктор Милоје Јоксимовић/, Русије /доктор Александар Семјенов/ и Републике Српске /доктор Љубиша Симић/.

Абдоминалне операције су заједнички извели хирург Малхаз Цикоридзе и абдоминални хирурзи Небојша Тркуља и Југослав Ђери.

На едукацији у Онкоцентру у Санкт Петербургу су, како наводе из УКЦ-а, боравили абдоминални хирурзи Горан Јањић и Зоран Аничић, васкуларни хирург Миланко Максић, торакални хирург Марко Кантар и дјечији хематоонколог Биљана Ђурђевић Бањац.