latinica  ћирилица
06/12/2019 |  14:10 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Вишегодишња несебична помоћ у лијечењу становништва Српске

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић захвалио је данас у Новом Саду Влади Србије, Покрајинској Влади и здравственим установама Војводине за дугогодишњу несебичну помоћ коју пружају у лијечењу становништва Српске.
Ален Шеранић у Новом Саду - Фото: СРНА
Ален Шеранић у Новом СадуФото: СРНА

- Та подршка огледа се и у помоћи Србије и Покрајине здравственим радницима Српске, као и њеним здравственим установама. Сарадњу настављамо и даље, али у много већим капацитетима - рекао је Шеранић новинарима након састанка са покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем.

Шеранић је навео да је са Гојковићем разговарао о искуствима у Војводини када је ријеч о инфраструктурним капацитетима Клиничког центра Војводине (КЦВ) и института у Новом Саду.

- Разговарали смо како да у блиској будућности путем пројекта Европске инвестиционе банке, Банке Савјета Европе или путем фондова Европске уније, дођемо до финансијских средстава које би усмјерили у здравствене потребе грађана Српске и Војводине - рекао је Шеранић.

Он је навео да су на састанку разговарали и о Болници "Србија" у Источном Сарајеву, која је веома важна за Републику Српску.

- Болница је нова, савремена и с поносом могу рећи да ју је Српска сама направила јер су и пројектовање, извођачи радова, као и средства дошли из Српске - рекао је он.

Шеранић сматра да је изградња Болнице у Источном Сарајеву велико искуство јер је Српска показала да за свега 18 мјесеци може направити једну репрезентативну здравствену установу која може да задовољи све европске стандарде.

Министар здравља Републике Српске навео је да је са Гојковићем разговарао и о начинима како задржати младе љекаре да не одлазе из Српске и Србије, односно Војводине.

- У сваком случају сагласили смо се да младим љекарима треба понудити што бољу и квалитетнију едукацију. Истовремено, морамо правити и мрежу љекара из Србије, Војводине и Српске који могу заједнички да наступају и усавршавају своја знања - рекао је Шеранић.

Он је додао да љекари из Војводине континуирано долазе у Клинички центар Републике Српске у Бањалуци.

- То је сарадња која траје дуги низ година, на чему су Бањалука и Српска неизмјерно захвални - рекао је Шеранић.

Новинарима су се послије састанка у сали 23 Покрајинске владе обратили и Зоран Гојковић, као и директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија.