latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:40 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

У БиХ за 12 мјесеци убијено 12 жена

У протеклих 12 мјесеци, према подацима невладиних организација које се баве родно заснованим насиљем, у БиХ је забиљежено 12 убистава жена у којима је починилац супруг или партнер жртве, рекла је данас у Приједору психолог Амела Башић.
Насиље, илустрација - Фото: РТРС
Насиље, илустрацијаФото: РТРС

- У свим случајевима показало се да су жртве претходно пријављивале насиље институцијама. Испливава свијест код струке и професионалци реагују. Реаговати се мора све више проактивно, а не само посљедично - рекла је Башићева на семинару о специфичностима у терапијском раду са жртвама сексуалног насиља.

Према њеним ријечима, насиље постаје перфидније, па се и кампање борбе против насиља морају мијењати.

- Улога медија је велика. Ми смо лани, након једног случаја фемицида у Бањалуци о којем су извјештавали и медији веома брзо у Сигурну кућу у том граду имали пријем три нове жртве насиља - навела је Башићева.

Психолог Дијана Ђурић истакла је да насиље није породични, већ психосоцијални проблем, како по настаку, тако и по начинима за рјешавање, те да не постоје ни биолошке ни психолошке карактеристике које би неку особу предиспонирале за насилно понашање.

- Врсте насиља су физичко, психичко, економско, сексуално и пасивно, а уз насиље иду употреба мушких привилегија, злоупотреба дјеце, излагање осјећају кривице, изолација, емоционално злостављање, застрашивање, надзирање и пријетње. Читава је мрежа манипулација у којој се жена жртва осјећа кривом, што је спречава да реагује - навела је Ђурићева.

Дводневну радионицу у оквиру свјетске кампање "16 дана активизма" ораганизовали су Психолошко савјетовалиште "Психолуминис" и Центар за младе "Кварт" из Приједора, уз подршку Популационог фонда УН и Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Радионици присуствују психолози, педагози, социјални радници, љекари, те представници приједорских градских власти, ОЕБС-а, центара за социјални рад и невладиних организација из Приједора, Санског Моста, Новог Града, Прњавора и Бањалуке.