latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:46 | Аутор: СРНА

Војвођанске здравствене установе отворене за све грађане Српске

Све здравствене установе у Војводини, које су у надлежности Покрајинске владе, као и до сада биће отворене за све грађане Републике Српске, рекао је данас у Новом Саду покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
Клинички центар Војводина (фото:dijagonala.com) -
Клинички центар Војводина (фото:dijagonala.com)

- Све пацијенте које наше колеге у Републици Српској нису у могућности да на одговарајући начин збрину, збринуће наше здравствне установе, једнако квалитетно и под истим условима, као што то чине према према грађанима северне српске покрајине. Тако је било у прошлости, тако је сад, а биће и у будућности - рекао је Гојковић након данашњег састанка са министром здравља Републике Српске Аленом Шеранићем.

Он је навео да ће се други конкретан модел сарадње здравствених система Српске и Војводине огледати кроз активно учешће у различитим видовима међународних пројеката у области здравства и здравствене заштите.

- Ријеч је о пројкетима у оквиру међудржавне сарадње, као и партиципирања према фондовима ЕУ. Циљ нам је да срества ЕУ усмјеримо према здравственим системим Српске и Војводине, те да на тај начин побољшамо њихову инфраструктуру и набавимо савремену опрему - истакао је Гојковић.

Он је навео да је са Шеранићем разговарао и о размјени кадра, стручним едукацијама, као и новим сазнањима и стремљењима у савременој медицини.

- Велики број запослених у Болници "Србија" у Источном Сарајеву долазиће на едукације и стручно усавршавање у Клинички центар Војводине у Новом Саду, као и у сва три института у Сремској Каменици - рекао је Гојковић.

Он је додао да је у разговору са Шеранићем изразио жељу да војвођански љекари од колега из Српске што више сазнају о медицини која се примјењивала у ратним условима.

- Искуства љекара из Републике Српске су немјерљива и драгоцјена, јер су они у не тако давној пошлости прошли кроз један такав период. Велики број љекара у Војводини нису били у могућности да у таквим условима лијече пацијенте. Надамо се да се никад у будућности она неће примјењивати. Упркос томе ми морамо да будемо спремни на све изазове - рекао је Гојковић.

Директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија захвалио је Гојковићу и Шеранићу што су отворили могућност љекарима ове болнице да долазе на стручно усавршавање у све војвођанске здравствеене центре.

- Изузетно нам је важно што ће љекари наше болнице долазити у здравствене центре Војводине, како би стицали знања и додатно се усавршавали у свом послу и то знање примењивали у још ефикаснијем и благотворнијем лијечењу пацијената у Источном Сарајеву - рекао је Шешлија.