latinica  ћирилица
06/12/2019 |  17:51 | Аутор: РТС

Надал у сукобу са локалним властима: Желе да ми укаљају име...

Први тенисер свијета Рафаел Надал послао је отворено писмо медијима у Манакору због "неправедних напада на њега и његову тениску академију". Надал је реговао на ударе пред којима се нашао због повластица које има.

Најбољи шпански спортиста свих времена разочаран је ставом и понашањем локалних власти.

- Као и сваку особу, боли када добијете неоправдане и клеветничке нападе, а све само да би се укаљало моје име. Могао бих да додам још много тога, због чега сам ћутао дуго времена, али не желим контроверзу. Само желим да изразим бол и разочарање - написао је Надал у писму.

Освајач 19 гренд слем трофеја нашао се на мети критика и због тога што је наводно имао привилегије за свој брод у Марини Порто Кристо.

- Повриједило ме је што ме је градоначелник Манакора оптужио да живим "ван општине". Вјероватно постоје људи који не воле на какав начин представљам Манакор широм свијета, али нема сумње да сам се трудио да то радим на најбољи могући начин. Увијек сам ту био за Манакор - додао је у писму.

Надал истиче да су му Манакор и Порто Кристо све на свијету.

- Ту живим, тренирам, ту ми живи породица, пријатељи... Сваки дан проводим овдје."

Шпанац је причао и о академији коју држи заједно са стрицем Тонијем, дугогодишњим тренером.

- Нудили су нам да отворимо академију у многим деловима свијета, али ја сам увјек био јасан да желим да је отворим у Манакору."

На оптужбе да добија привилегије каже:

- Да, осјећам се привилегованим будући да је парламентарна већина на демократски начин изгласала да је овај стратешки пројекат (академија тениса) за Маљорку много бољи ако би се спровео док сам ја активан тенисер јер би се повећало интересовање. Увек сам због тога био захвалан.

Надал је срећан што у његовој академији ради више од 300 људи.

- Академија је такође дала приоритет локалним компанијама које производе разне производе, а који нама користе у академији. Такође, додјељујемо стипендије талентованој деци из Маљорке и помажемо локалним спортским и неспортским ентитетима.

Балеарски парламент је 2012. године донео закон о урбанистичком развоју, зеленој површини, паркингу... а који је 2018. године мало измјењен.

- Желим да испуним све обавезе јер је то моја дужност као грађанина. 12. новембра смо оптужени да не плаћамо порез на имовину, као и да се ђубре осјећа у Академији, што је потпуно нетачно - закључио је Надал у писму.