latinica  ћирилица
06/12/2019 |  21:22 | Аутор: СРНА

Савчић: Нису изгубљена права, уведена су и нова

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је вечерас да у његовом мандату ниједно од основних брачких права није изгубљено и да су уведена и нова.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Основна права предвиђена законом су у неком малом проценту којима нисмо задовољни. Нисмо ни на једном мјесту дозволили да та права буду умањена, али, имајући у виду раст трошкова живота, можемо закључити да положај бораца стагнира - рекао је Савчић за АТВ.

Он је навео да се нова права односе на борце који су навршили 65 година живота, а нису имали 15 година пензијског стажа, гдје је, у договору са властима Републике Српске, то ријешено тако да им је ратни стаж признат као дупли да би испунили услов минималног пензијског основа.

Савчић каже да је поново донесена уредба о стамбеном збрињавању борачких категорија да би стамбено питање ријешили сви из категорије породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије који до сада нису.

Он је истакао да је значајно што је сачувано јединство Борачке организације, која има више од 140.000 чланова, као и то да скоро нема дана када БОРС не ријеши неки од појединачних проблема са којима се борци суочавају.

Према његовим ријечима, Борачка организација испуњава све услове потребне да буде проглашена организацијом од посебног значаја, те и даље инсистира да јој буде додијељен такав статус, који формално има.

- Ми имамо став Владе Српске да ће бити и повећања борачког додатка, личних и породичних инвалиднина. Остало је отворено питање редовног мјесечног примања незапослених демобилисаних бораца. Наш захтјев је да незапослени борци прве и друге категорије, без обзира на године старости, морају бити корисници мјесечног борачког додатка навео је Савчић, који сматра да би то Српску на годишњем нивоу коштало од 3,5 до 3,6 милиона КМ.

Он је нагласио да свако ко је починио ратни злочин треба да одговора, на свим странама које су биле у рату и додао да већина Срба никада није стала иза некога ко је починио ратни злочин.

- Неправда боли. Ако узмете оптужницу која почиње тако да је лице нешто починило у склопу општег, систематског, распростањеног напада српске војске и полиције на недужно, ненаоружано цивилно становништво, ту нигдје нема конкретног дјела. Дајте оптужницу за конкретно дјело - лице то и то је починило ово и ово - навео је Савчић, говорећи о контексту оптужница какве се подижу против Срба.

Он је подсјетио на свој став у вези са документом Програм реформи БиХ, а то је да се мора имати у виду Резолуција Народне скупштине о војној неутралности и да о евентуалном чланству у било каквој војној организацији одлука мора бити донесена на референдуму.