latinica  ћирилица
06/12/2019 |  22:02 ⇒ 07/12/2019 | 13:30 | Аутор: СРНА

Блажуј: Мјештани ће блокирати пут према касарни (ВИДЕО)

Мјештани Блажуја у федералној општини Илиџа најавили су да ће блокирати пут према касарни да би спријечили да се ту премјесте мигранти из бихаћког кампа Вучјак, преноси Кликс.

На вечерашњем скупу у просторијама Седме основне школе, мјештани Мјесне заједнице Блажуј, питали су начелника општине Илиџа Сенаида Мемића да ли постоји начин да спријече отварање мигрантског кампа и довођење миграната из Вучјака у Блажуј.

Мемић је рекао да разумије да им је ова ситуација тешко пала, али да требају поћи од чињенице да мигрантска криза није проблем само локалне заједнице, већ цијеле БиХ.

Он је обећао да ће бити обезбијеђено појачано присуство полиције и да ће до уторка бити успостављена расвјета тамо гдје сада не ради.

На скупу је истакнуто да уколико се мигрантски камп отвори у Блажују, трошкове његовог одржавања финансијски мора покрити БиХ.

- Паре треба утрошити на оно за шта су намијењене и овдје, и у Бихаћу, и Босанском Петровцу - рекао је Мемић.

Мемић је додао да је велики проблем то што многи мигранти немају документе, што се између себе сукобљавају.

Мјештани Блажуја су током вечерашњег скупа поручили да траже само безбједности за властите породице, те да нису против рјешавања проблема, али уз заједнички договор.

Вечерашњем скупу присуствовали су и представници Међународне организације за миграције и обавјештајних агенција, а за које су мјештани имали поруку да мигранте воде себи у авлију воде.

Са скупа је поручено да је општина тражила да уколико јавни сектор безбједности не може да заштити становнике Блажуја, Осјека, Илиџе, да траже ангажман приватног сектора безбједности, који треба да плате Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату и ИОМ.

На јутрошњем састанку министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и премијера Унско-санског кантона Мустафе Ружнића речено је да ће транспорт миграната из кампа Вучјак у Блажуј почети у понедјељак, 9. децембра.