latinica  ћирилица
07/12/2019 |  08:19 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Данас комеморација и сахрана Недељка Митровића

Дугогодишњи предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић биће сахрањен данас на бањалучком гробљу "Свети Пантелија".
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила саопштено је да ће Митровић бити сахрањен у 13.00 часова, те да ће у 11.00 часова у Банском двору бити одржана комеморација.

У саопштењу се истиче да се Митровић од краја рата активно бавио процесом тражења несталих Срба, с обзиром на то да је и сам био погођен несређеним случајем јер је његов 19-годишњи син Славиша нестао у септембру 1995. године.

Од тада па до смрти Митровић је учествовао у свим активностима које су се тицале тражења несталих, те је и сам био један од оснивача Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске фебруара 1996. године, а потом је учествовао и у стварању Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила децембра 1997. године.

Митровић је обављао и дужност предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука од 1998. до 2000. године и од 2004. до 2006, те предсједника Комисије за тражење несталих Срба од 2001. до 2003. године.

Од 2006. до 2019. године Митровић је био предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а вршећи ту позицију дао је немјерљив допринос борби за истину о страдању српског народа, те процесуирању ратних злочина почињених над српским народом, наводи се у саопштењу.

Из Републичке организације наглашавају да је жеља за истином и правдом била његова водиља све вријеме, али да, нажалост, истину о страдању свог дјетета и посмртне остатке није пронашао и достојно сахранио - отишао је не сазнавши судбину сина.

Митровић је учествовао и у оснивању других невладиних организација, Савеза логораша, Жена жртава рата Републике Српске, Удружења "7. фебруар", гдје је био предсједник Скупштине.

Недељко Митровић преминуо је у сриједу, 4. децембра, у Београду у 78. години.