latinica  ћирилица
07/12/2019 |  08:38 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Судијама и тужиоцима у Србији одштета 44,5 милиона евра

Реформа правосуђа из 2010. године коштала је грађане Србије најмање 44,48 милиона евра, колико је исплаћено на име одштете судијама и тужиоцима који су у реформи незаконито остали без посла, пишу београдске Вечерње новости.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

Лист наводи да је спорна реформа спроведена у вријеме министра правде Снежане Маловић, те да је одлуком Уставног суда из 2012. године, на посао враћено 836 судија и око 75 замјеника јавних тужилаца, који су тужили државу тражећи надокнаду за изгубљене плате, а већина је тражила и надокнаду за претрпљену душевну бол.

Због тога је против чланова првог састава Високог савјета судства /ВСС/, међу којима су биле и Маловићева и некадашњи предсједник ВСС и Врховног касационог суда /ВКС/ Србије Ната Месаровић, поднијета кривична пријава Тужилаштву за организовани криминал у октобру 2014. године.

Пријаву су поднијели су као грађани Драгомир Милојевић који је предсједник ВКС, тадашњи предсједник Апелационог суда у Новом Саду Новица Пековић, а као судије ВКС Јанко Лазаревић, Зоран Таталовић, Драга Јоцић и Драгиша Ђорђевић,

Милојевић је рекао листу да је тужилаштво пријаве одбацило, али су послије приговора прихваћене и наложена је истрага, међутим, по тим пријавама нико није саслушан нити је по тим пријавама икада поступано.