latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:28 ⇒ 08/12/2019 | 08:37 | Аутор: РТРС

Зашто је БиХ једна од ријетких земаља гдје постоји јединствена стопа ПДВ-а?

БиХ једна је од ријетких земаља гдје постоји јединствена стопа ПДВ-а.

Већ годинама се говори о потреби различитог опорезивања хране и луксузне робе, али до сада по том питању ништа није урађено. У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су препоруке међународне заједнице да јединствена стопа је добро рјешење и тај принцип сматрају не би требало мијењати.

Увођење различитих стопа за опорезивање хране и луксузне робе чини се у БиХ још ће да причека. Ни нацрт новог закона који је већ дуже вријеме у припреми то не прописује. Република Српска је прије неколико година имала приједлог за диференцирану стопу, али то није прошло.

О диференцираној стопи говорили смо 2012. и 2013. године. Република Српска је предлагала измјену и допуну Закона о ПДВ-у гдје смо узели сет производа који би били опорезовани деференцираном стопом. Нисмо тада добили подршку оз ФБиХ - рекао је предсједавајући Савјета министара Зоран Теглетија.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истиче да је БиХ једина земља на свијету која има исту стопу ПДВ-а на све производе.

- Од дјечије хране до основних животних намирница, па до луксуза - навела је она.

У Управи за индиректно опорезивање о овом питању годинама имају исти став. Подсјећају да све зависи од договора Управног одбора ове институције у коме сједе министри финансија Републике Српске, Федерације и нивоа БиХ. Када би то било уведено Управи, али и осталим надлежним институцијама би требало одређено вријеме да то технички буде омогућено.

- Потребно је најмање шест мјесеци да би спремно дочекали диференцирану стоплу ПДВ-а. Мишљења смо да би било најбоље да остане једна јединствена стопа, али чињеница је да је УИО само извршни орган - изјавио је портпарол УИО Ратко Ковачевић. 

Ипак, наводе и став међународних институција, који препоручују да у БиХ остане јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

- Они дају препоруку свим земљама у свијету да се иде у правцу увођења једне јединствене стопе која неће бити висока, а то је управо оно што БиХ има сад - додаје Ковачевић.

- Кажу да је то најефикаснији ПДВ на свијету. Наравно да је најефикаснији зато штво БиХ није ефикасна да контролише разноразне стопе - нагласила је министарка финансија Српске Зора Видовић.

Највећу стопу ПДВ-а у Европи има Шведска 25 одсто, али осим ове има још двије ниже стопе за одређене производе. Србија и Хрватска такође имају диференцирано опорезивање.