latinica  ћирилица
08/12/2019 |  10:22 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Британија изабрала: Примамо само високо квалификоване странце

Британски премијер Борис Џонсон представио је план о миграцијама који би требало да ступи на снагу послије "Брегзита", а чији је циљ смањивање броја неквалификованих миграната.
Застава Велике Британије - Фото: илустрација
Застава Велике БританијеФото: илустрација

Овај план подржава пријем високо квалификованих странаца, али ограничава број ниже образованих миграната.

Британски министар унутрашњих послова Прити Пател рекла је да ће овај план смањити миграције и да ће бити успостављен поштенији систем који ће да привуче најпаметније и најбоље људе из цијелог свијета.

- Референдум о напуштању ЕУ било је гласање за враћање контроле над нашим границама. То је управо оно што ће Влада конзервативаца учинити и то тако што ћемо окончати "Брегзит" и слободу кретања - рекла је Пателова и додала да ће миграције коначно бити под "демократском контролом".

План је сачињен по угледу на аустралијски систем бодова како би економија државе била ефикаснија, пише "Дејли мејл".

Торијевци планирају да уведу систем бодовања по различитим основама и критеријумима, који мигранте сврстава у три категорије.

Прву такозвану брзу категорију чинили би предузетници, инвеститори, високо квалификовани радници који су већ прихваћени или афирмисани у том погледу.

У овој категорији неће бити никаквих лимита по питању дозвољеног броја миграната који могу да уђу у земљу.

Другу категорију чине квалификовани медицински радници као што су љекари, те различито медицинско особље које долази у Британију на позив послодавца. У овој категорији процес издавања визе биће убрзан уз смањену таксу.

Трећа категорија обухвата ниже квалификоване или неквалификоване раднике који би имали дозволу уласка само у случају да на тржишту рада Британије дође до мањка тих кадрова. У те раднике, на примјер, спадају сезонски радници у пољопривреди.

Све визе биће временски ограничене, а мигранти ће морати плаћати здравствену накнаду за сваку годину своје визе, осим ако у међувремену не ријеше свој статус.

Овај план, који ће бити усвојен тек након 2022. године предвиђа и усвајање формалног програма размјене са владама Аустралије и Канада у смислу подјеле најбољих пракси ових земаља.

Осим тога, предвиђено је и оснивање супервизорског тијела односно савјетодавне комисије за миграције, која ће подносити извјештај на годишњем нивоу са приједлозима за смањење укупне миграције и јачање продуктивности земље.

Џонсон је у више наврата говорио о незаконитој и неконтролисаној миграцији, инсистирајући да мигранти у Британији морају да науче енглески језик.