latinica  ћирилица
08/12/2019 |  10:46 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Зворник: Реализовано 15 значајних пројеката

Зворник је 2011. године постао члан Заједнице европских градова који су се обавезали да ће до 2020- године смањити емисију угљен-диоксида за 20 одсто и повећати за 20 одсто енергетску ефикасност.

У оквиру пројекта "Енергетске ефикасности", који проводи ресорно министарство, у овом граду реализовано је 15 значајнијих пројеката и остварени одлични резултати.

Пројектом су биле обухваћене јавне површине и јавне установе. На два објекта највеће зворничке Основне школе "Свети Сава" урађени су топлотна изолација зидова, спољна столарија и кров. Значајно су смањени емисија угљен-диоксида и трошкови.

-  Примјера ради прије пројекта смо на мјесечном нивоу имали негдје око 28 хиљада марака трошкова за гријање, а сад смо свели на неких петнаестак хиљада. Самим тим, далеко се боље дјеца осјећају унутра, топлије је - рекао је директор Основне школе "Свети Сава" Зворник Радомир Петровић.

Значајне уштеде остварила је и зворничка Болница, али и друге установе које су дио пројекта. Захваљујући лед расвјети која је прије пар година замијенила стандардну јавну расвјету, трошкови су смањени за 30 одсто.

- Јесу очекивања испуњена. Ми ћемо и у будућем периоду трудити се и пратити све пројекте који се тичу енергетске ефикасности, аплицирати јер су се дефинитивно показали као право рјешење - истакао је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

Да је тако, потврђује чињеница да је у току израда Акционог плана енергетски одрживог развоја и борбе против климатских промјена за период 2020-2030.година.

- Имамо обећања и од самих донатора и од стручних лица да ће се проширити и на зграде јавног становања. Другим ријечима да ће зграде у самом граду и други објекти бити дијелом финансирани од међународних и домаћих донатора - додао је самостални стручни сарадник за развојне пројекте и енергетску ефикасност Александар Јевтић.

Стручни тимови израдиће базу података, а након тога предложити низ пројеката који би требало да буду реализовани у наредних десет година, а којима би се додатно требало смањити загађење на подручју Зворника и повећати енергетска ефикасност.