latinica  ћирилица
09/12/2019 |  07:50 ⇒ 08:05 | Аутор: СРНА

Опрез - клизави коловози и магла

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по претежно влажним и клизавим коловозима, а магла мјестимично смањује видљивост и успорава вожњу на дионицама кроз котлине, дуж ријечних токова и у вишим предјелима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Магла и ниска облачност јутрос посебно смањују видљивост на ширем подручју Ливна, Купреса, Шујице, Коњица, Жепча, Маглаја, дијелова Кантона Сарајево, као и путевима у долинама ријека Саве, Лашве и Босне.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз.

Због реконструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је и због санационих радова на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-Каруша.

И на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено.

На радилишту "Клакари Доњи осам, 13 и 14", у општини Брод, у току је деминирање терена због чега су на снази привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак, и то радним данима од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Котор Варош-Ободник, због изградње мини хидроелектране.

У току је изградњи МХЕ "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, у општини Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел Врандук, током дана саобраћај се одвија двосмјерно од 5.00 до 21.00 час. Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, а од од 00.30 до 5.00 часова саобраћај је кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод- Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.