latinica  ћирилица
09/12/2019 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: sputniknews.com

Судбина Донбаса на столу: Париз дочекује Путина и Зеленског

Билатерални састанак предсједника Русије и Украјине – Владимира Путина и Владимира Зеленског – биће одржан у Јелисејској палати, након завршетка разговора лидера "нормандијске четворке" (Њемачка, Русија, Француска, Украјина), саопштио је дописник Спутњика из Париза.

Уочи састанка планиран је низ билатералних сусрета. Између осталог, Путин ће разговарати са канцеларком Њемачке Ангелом Меркел и француским лидером Емануелом Макроном.

Како пише лист "Комерсант", позивајући се на неименоване изворе у руској власти, Русија ће се држати чврсте позиције по питању реализације Минских споразума.

Извор листа је објаснио да је за Украјину предстојећи састанак у Паризу политички акт, док је за Русију радни сусрет.

- Ако је у споразуму написано да избори треба да буду превремени, значи они се не могу комбиновати са редовним. Нико ништа неће мијењати - додао је он. По мишљењу неименованог извора, план Кијева да ревидира Мински споразум неће бити реализован. Он је подсјетио да су Париз и Берлин више пута говорили да документ нема алтернативу.

"Нормандијски формат" – дипломатска група од представника Њемачке, Русије, Француске и Украјине за рјешавање ситуације у Донбасу. Формат се појавио у јуну 2014. године: тада је током обиљежавања 70. годишњице инвазије савезника у Нормандији лидера четири државе први пут су разговарали о дескалацији ситуације на југоистоку Украјине.