latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:01 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Преминуо књижевник и глумац Зоран Ранкић

Данас је у Београду у 84. години, послије дуже и тешке болести, преминуо познати српски глумац и књижевник Зоран Ранкић.
Зоран Ранкић (фото: приватна архива / агенције) -
Зоран Ранкић (фото: приватна архива / агенције)

Ранкић је био најпознатији по улогама Николе Калабића у мини телевизијској серији "Посљедњи чин" и Жарка Попаре у серији "Срећни људи".

Ранкић је рођен у Дервенти 1935. године.

Био је првак Београдског драмског позоришта, сатиричар, драмски писац, редитељ, афористичар и пјесник.

Остварио је 26 улога на филму и телевизији и више стотина на радију, а био је познат и по изванредним интерпретацијама поезије на бројним књижевним вечерима.

Ранкић је био члан Удружења драмских умјетника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске и почасни члан Београдског афористичарског круга.

Позоришну каријеру започео је у Народном позоришту у Сарајеву, чији је био члан до 1960. године.

У малом позоришту Сарајево био је од 1971. године, у Савременом позоришту Београд од 1961. до 1975. године, а у Београдском драмском позоришту од 1975. до 1999. године.

Прву телевизијску улогу добио је у филму "Сектор Д" 1962. године, а наредне године појавио се у телевизијској серији "Шест свечаних позивница".

Аутор је драмских дјела "Калемегданци" и "Скретница". "Калемегданци" су, у његовој режији постављени на сцени Београдског драмског позоришта.

Ранкић је аутор збирки пјесама "Аорист" и "Ексер" (2006).

Објавио је и књиге афоризама: "Довиђења, како сте?" , "Афоризми", "Балкански нервчик", "Овдје киша, али и Србија" и "Код цара у подне".

Афоризме је објављивао у дневним новинама и часописима Рефлектор, Експрес Политика, Вечерње новости, Политика, Отаџбина и Кафане.

Више од 15 година био је стални сарадник Ошишаног јежа у којем је објављивао афоризме у рубрици "Балкански нервчик".

У Вечерњим новостима је осамдесетих година прошлог вијека имао сатиричну рубрику "Афоризми једног глумца".