latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:29 ⇒ 13:30 | Аутор: klix.ba

У уторак креће измјештање миграната из Вучјака

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић најавио је да ће измјештање миграната из кампа Вучјак у Унско-санском кантону бити подијељено у три фазе, односна да ће фаза измјештања миграната бити посебна фаза планирана за уторак.
Мигранти на Вучјаку - Фото: klix.ba
Мигранти на ВучјакуФото: klix.ba

Ружнић је рекао како ће у склопу прве фазе бити припремљени безбједносни аспекти измјештања миграната, што значи осигурање хране и превоза, доктора и техничара, као и полицијских снага. Акција измјештања ће, како је то најављено, бити оперативна.

- Измјештање миграната из Вучјака ће трајати три дана, и биће подијељено на предрадње, радње измјештања и радње које ће се десити касније. Ми смо задужени да оперативно припремимо предрадње. Договорено је то са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем - навео је Ружнић.

Ружнић је потврдио да ће, уколико то буде потребно, затражи асистенцију приликом измјештања миграната према Ушивку и Салаковцу.

Мигранти ће, како је то најављено, привремено бити пребачени у касарну Ушивак.

- Будући да касарна још није реновирана, ови људи ће из Ушивка бити пребачени у Блажуј. Уколико не буду могли бити смјештени у Блажуј, постоји идеја да се један дио њих пребаци у Салаковац - истакнуто је на данашњој конференцији, преноси Кликс.

Издвојено је 40 милиона евра. До сада је 92 одсто потрошено на хуманитарну помоћ, реновирање и одржавање зграде, храну, одјећу, хигијенске потрепштине и психо-социјалну заштиту

Ружнић је додао да је међународна заједница давала подршку институцијама. Истакао је како је у Сарајеву новац отишао на помогање институцијама које су биле задужене за реаговање, као што је Служба за послове са страницма.

Шеф Међународне организације за миграције у Босни и Херцеговини и субрегионални координатор за Западни Балкан Петер Ван дер Оверарт је казао да је измјештање миграната из кампа Вучјак први корак ка смањивању притиска са Унско-санског кантона.

- Све је плаћала међународна заједница, њихов буџет је остао као у 2017. и 2018. години. Сви ови центри финансирају се од међународне заједнице - казао је Ван дер Оверарт.