latinica  ћирилица
09/12/2019 |  15:20 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Почела градња тунела Зеница (ВИДЕО)

Бушењем тунела Зеница дужине око 2,5 километара на поддионици Понирак-Враца, чија је вриједности око 59,5 милиона евра без ПДВ-а, почела је његова изградња у оквиру ауто-пута на Коридору 5Ц.

Средства за тунел обезбијеђена су путем Европске инвестиционе банке у висини од 50 милиона евра и бесповратним средствима ЕУ од 19 милиона евра у оквиру Агенде за повезивање преко инвестиционог оквира за Балкан, саопштено је из предузећа Аутоцесте ФБиХ.

Тунел ће скратити пут Зеница-Жепче за пет километара.

Директор предузећа Аутоцесте ФБиХ, Аднан Терзић, рекао је да ће се овај тунел спојити са заобилазницом код Зенице и спустити се у Немилој на магистрални пут М-17.

Федерални министар саобраћаја и веза Денис Ласић рекао је да је рок за завршетак радова 30 мјесеци, што говори о озбиљности пројекта, те нагласио да ће реализацијом бити боља саобраћајна повезаност.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер истакао је да је предност овог пројекта повезивање БиХ са земљама у региону, али и ЕУ.

- Задовољство ми је да је ЕУ у стању финансијским средствима пратити своја декларативна опредјељења, обезбиједивши 31 милион евра бесповратних средстава. Ово данас је једна и те како позитивна прича у мору оних да БиХ касни, да је на зачељу - рекао је Затлер.

Представник ЕИБ-а за БиХ Сандрин Фрискиа изјавила је да БиХ кроз модернизацију путне инфраструктуре јача свој развој и унапређује безбједност саобраћаја.

- Овај пројекат је примјер дугогодишње сарадње коју имамо с Аутоцестама ФБиХ, али и с другима који су обезбиједили неповратна средства. Данашња церемонија означава нови темељ на дионици Коридора 5Ц - рекла је Фрискиа.

Директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Насл рекла је да је Коридор 5Ц стратешки пројект, те додала да не постојање квалитетне инфраструктуре представља и препреку економском развоју јер се проток људи и робе може обезбиједити само на тај начин.

- Коридор 5Ц сигнал је за бржу интеграцију регије Балкана, а самим тим и Европе. Поносни смо да смо у реализацији овог циља партнери са ЕИБ-ом, ЕУ и локалним властима - рекла је Насл.

Обиљежавању почетка радова присуствовао је предсједник ФБиХ Маринко Чавара.