latinica  ћирилица
09/12/2019 |  16:25 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Срамотна казна Веселијевој; Суд БиХ наградио све који су звјерски убијали Србе

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице оцјењује да је срамотна и увредљива другостепена одлука Апелационог вијећа Суда БиХ којом је Елфети Весели казна повећана са 10 на само 13 година затвора за мучење и свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића код Зворника 1992.године.
Елфетa Весели и Слободан Стојановић - Фото: Screenshot
Елфетa Весели и Слободан СтојановићФото: Screenshot

У овој организацији сматрају да се мора стати украј једностраном раду Суда БиХ који оптуженим Србима изриче драконске казне за било какав, некада и недоказани злочин, док се Бошњацима изричу минималне казне и ослобађајуће пресуде за бруталне и масовне злочине.

У саопштењу ове организације наводи се да је пресудом Веселијевој још једном послата порука да су сви који су силовали, мучили, клали и на други начин звјерски убијали Србе награђени од Суда БиХ.

- Чињеница да је жена убила дијете, које је ни криво ни дужно доспјело у њене крвљу испрљане руке, јасно говори да она није имала никакав осјећај жаљења, а начин егзекуције био је крајње крвнички и заслужује највећу законом предвиђену казну - сматрају у овој организацији.

Породице српских жртава оцјењују да је ово симболична казна и позивају српске представнке у институцијама БиХ да преиспитају своје даље дјеловање јер се, како истичу, не смије прећи преко овог судског омаловажавања и увреда породица страдалих Срба и српског народа.

Апелационо вијеће Суда БиХ другостепеном пресудом повећало је данас Елфети Весели затворску казну са 10 на 13 година за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. на подручју Зворника.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.