latinica  ћирилица
09/12/2019 |  18:02 | Аутор: СРНА

Нове санкције САД, на списку и држављани Србије

Министарство финансија САД увело је санкције за 17 појединаца и 29 правних лица из Србије, Летоније, Венецуеле и Кипра.
Вашингтон - Фото: Wikipedia
ВашингтонФото: Wikipedia

Међу санкционисаним лицима из Србије налази се Слободан Тешић, као и компаније Партизан тек, Техноглобал системс Београд, Гравит лимитид и Карсо лимитид, чији је он власник или којима управља.

Тешић је 21. децембра 2017. године означен као један од највећих трговаца оружјем на Балкану, а скоро десет година му је забрањено путовање због кршења санкција УН на извоз оружја у Либерију.

У документу Министарства наводи се да је Тешић директно или индиректно вршио подмићивање или пружао финансијску помоћ са циљем обезбјеђивања уговора о трговини одужјем са разним земљама.

Након што је означен као један од највећих трговаца, Тешић је наставио да дјелује као партнер из сјенке у компанијама чији је директан власник или руководилац.

Санкције су уведене и Тешићевим сарадницима, међу којима су његов заступник у међународној трговини Горан Андрић, који директно или индиректно управља компанијом Велком Трејд Београд, директор и секретар компаније Финрост на Кипру и представник компаније Фалкон стратеџис Есад Капиџић, генерални директор Партизан тек, Техноглобал системс Београд Небојша Шаренац, као и директор Партизан тек Зоран Петровић.

На листи се налазе још и власник компаније Вектура транс Милан Суботић, представник компаније Аранекс Желимир Петровић, власник 50 одсто компаније Фалкон стратеџис Сретен Цвјетковић и директор Техноглобал системс Љубо Маричић.

Међу санкционисаним компанијама које су повезане са Тешићем налазе се Мунсторм ентерпрајзис и Тардигрејд лимитид са Кипра, као и Бизнис диверзити лимитид у Хонг Конгу.

Санкцијама су блокирана сва средства и имовина повезана са наведеним лицима, које се налази у САД.