latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:36 ⇒ 10/12/2019 | 08:19 | Аутор: РТРС

Посљедњи сати кампа Вучјак; Пуне руке посла за полицију

Око 600 миграната из кампа Вучјак код Бихаћа, у наредна два дана биће премјештени у касарну Ушивак код Сарајева, закључак је данашњег састанка на којем су присуствовали представници кантоналне Владе, МУП-а, Црвеног крста и шеф мисије Међународне организације за миграције у БиХ. Акцију измјештања спроводиће 100 полицајаца.

Премјештање миграната из кампа Вучјак почеће сутра након ручка превиђеног за 11.00 часова. На првом мјесту су безбједносни аспекти измјештања, затим храна, превоз, медицинска помоћ и велики број полицијских снага.

- Овакав распоред смо направили и договорили, јер нам је то потребно да се припремимо и технички и да одговоримо свим овим аспектима, прије свега због сигурности - нагласио је Мустафа Ружнић, премијер Унско-санског кантона.

Полиција Унско-санског кантона имаће пуне руке посла, јер мигранти не желе назад већ путем Европе. У циљу безбједности, оперативна акција биће затворена за јавност. За сад је планирано ангажовање 100 полицајаца. Ако буде неопходно биће их и више, каже министар унутрашњих полсова Унско-санског кантона, Нермин Кљајић.

- Имамо јасан правилник у ком моменту се може сила употријебити, али ја се искрено надам да до тог момента неће доћи - нагласио је Кљајић.

Ангажовано је неколико медицинских екипа које ће пратити премјештање миграната.

- Сутра од осам сати екипе ће бити у амбуланти Заваље и биће ту све до момента док задњи мигрант не оде са Вучјака - наглашава Нермина Ћемаловић, министарка здравства, рада и социјалне политике Унско-санског кантона.

Хусеин Кличић, предсједник Црвеног крста Унско-санског кантона, преживљавао је све ово заједно са мигрантима.

- Све оно што се догађало, заједно смо преживљавали са тим мигрантима и сутра желимо да их на један достојанствен начин испратимо - наглашава Кличић.

Посредством Међународне организације за миграције, од почетка прошле године, у БиХ је стигло око 40 милиона евра. 92 одсто утрошено је за реновирање и одржавање објеката за мигранте као и психосоцијалну помоћ и заштиту. Остала средства, у виду подршке, усмјерена су ка одговорним институцијама.

- Ово је први корак ка смањивању притиска на Унско-сански кантон и да се покаже солидарност у БиХ да се подијели притисак који је до сада био само на кантону --нагласио је Петер ван дер Оверарт, шеф мисије Међународне организације за миграције у БиХ.

У Бихаћу од јутрос полицијске снаге измјештају мигранте који нису смјештени ни у један прихватни центар. Одвозе их на Вучјак, како би већ сутра били на путу за Сарајево.