latinica  ћирилица
09/12/2019 |  21:00 ⇒ 21:04 | Аутор: РТС

Вучић у дводневној посјети Атини

Предсједник Србије Александар Вучић допутовао је у Атину, гдје ће се током дводневне званичне посјете састати са предсједником Грчке Прокописом Павлопулосом и премијером Кирјакосом Мицотакисом, са којима ће разговарати о политичким и економским темама.
Вучић допутовао у Атину (фото:инстаграм) -
Вучић допутовао у Атину (фото:инстаграм)

Александра Вучића је на атинском аеродрому, уз почасну гарду, дочекао замјеник предсједника.

Сутра, првог дана посјете, Вучић ће се састати са Павлопулосом, а том приликом ће бити одржан и пленарни састанак делегација Србије и Грчке.

Истог дана, градоначелник Атине Костас Бакојани уручиће Вучићу Златну медаљу за заслуге града Атине, након чега ће предсједник Србије имати састанак са бројним истакнутим грчким привредницима.

Другог дана посјете, у сриједу, Вучић ће се састати са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи, јер је он вођа Нове демократије, сестринске партије СНС-а.

Вучић и Мицотакис ће копредсједавати трећој сједници Високог савјета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства Србије и Грчке.

Након тога, биће потписани и споразуми значајни за сарадњу двије земаља.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет Вучића са предсједником Коалиције радикалне љевице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом Другим.

У делегацији Србије, коју предводи Вучић су министар спољних послова Ивица Дачић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвјете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Очекује се да ће главне теме разговора у Атини бити билатерална сарадња двије земље, европски пут Србије и рјешавање питања Косова и Метохије.

Србија придаје изузетан значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа, поручио је Вучић средином новембра, када се састао са шефом грчке дипломатије Никосом Дендијасом.